Νέα
  • ΓΔ: 784 +0.55%
  • Τζίρος: 54,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τιμές ενέργειας: Παρέμβαση του κράτους ή «λουκέτο» - SOS από τις βιομηχανίες

Αναγκαία είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης για να περιοριστούν οι υπερβολικές και αδικαιολόγητες αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματοςανακοίνωσαν χθες οι βιομηχανίες της χώρας μέσω τεσσάρων Συνδέσμων τους.

Τόνισαν ότι το κόστος των εταιρειών παραγωγής ενέργειας είναι πολύ μικρότερο για τους παραγωγούς από την τιμή που τελικά διαμορφώνουν και αναγκάζουν όλη την αγορά να πληρώνει, με αποτέλεσμα να κερδίζουν εις βάρος της βιομηχανίας.

Αναμένουμε έμπρακτη στήριξη

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, σύμφωνα με το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής μεταποίησης. Οι Σύνδεσμοί μας χαιρετίζουν τις χθεσινές έξι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένουν την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής μεταποίησης», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση έγινε από τους Συνδέσμους Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Θεωρούν απαραίτητο η κυβέρνηση να παρέμβει για να ρυθμίσει την τιμή ενέργειας και να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Η κρίση θα διαρκέσει, το πλήγμα θα είναι καίριο

Οι Σύνδεσμοι τονίζουν ότι η επιδότηση των € 65/Μwh, που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές και εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του επόμενου έτους. Όπως αναφέρουν, το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειονότητα αυτών.

Προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Κ. Μητσοτάκης από Βερσαλλίες: Ευρωπαϊκά μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπία στην ενέργεια

Υπερβολικές και αδικαιολόγητες οι σημερινές τιμές

Οι Σύνδεσμοι τόνισαν στην ανακοίνωσή τους ότι τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των € 360-400/Mwh, με αναφορά στην εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία όμως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά τον Απρίλιο.

Ωστόσο, τονίζουν ότι στη χώρα μας η τιμή που προμηθεύονται το φυσικό αέριο όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF του προηγούμενου μήνα (front month), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές συμβάσεις τους, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει spot αγορά (hub), αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι € 80/Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα € 200/Μwh, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα € 60/Mwh, από το επίπεδο των € 90/Mwh που είχε φθάσει τους δύο τελευταίους μήνες.

Επομένως, αναφέρουν, οι τιμές των € 360/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη αλλά τα οποία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας.

Η επίκληση των τιμών που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές δεν αποτελεί πλήρη αιτιολογία για την άνοδο των τιμών στην ελληνική αγορά, διότι αφενός στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται μόνο το 20%-30% της κατανάλωσης σε κάθε χώρα, αφετέρου στις εν λόγω αγορές η διαπραγμάτευση του φυσικού αερίου γίνεται μέσω των spot αγορών και όχι βάσει των τιμών του προηγούμενου μήνα.

Η αύξηση των τιμών διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία, με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητά της, σημειώνουν.

Λαγκάρντ: Θα συνεχισθούν οι πιέσεις στις τιμές κάποιων τροφίμων και εμπορευμάτων

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ