Νέα
  • ΓΔ: 1451.69 +0.33%
  • Τζίρος: 30,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υδρογονάνθρακες-Κρήτη: Αναζητείται διεθνής όμιλος που θα «διαδεχθεί» την Total

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι επαφές της ΕΔΕΥ με δυνητικά ενδιαφερόμενους διεθνείς ομίλους για να εισέλθουν στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς μετά την επίσημη αποχώρηση της TotalEnergies η μεταβίβαση του μεριδίου της σε τρίτο είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της έρευνας στα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά των ΕΛΠΕ έχει δηλωθεί η πρόθεση να συνεχιστεί η έρευνα στο εν λόγω κοίτασμα, ωστόσο πλέον το ερώτημα είναι ποιος θα καλύψει το ποσοστό 40% που είχε η TotalEnergies.

Αυτό που επιδιώκει η ΕΔΕΥ είναι να προσέλθει στη θέση του γαλλικού ομίλου άλλος διεθνής παίκτης, είτε για να αναλάβει το σύνολο του 40%, είτε μέρος αυτού, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ των υπολοίπων δύο, ExxonMobil και ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την TotalEnergies (40%), στην κοινοπραξία που έχουν παραχωρηθεί οι άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης για τα δύο μπλοκ νότια της Κρήτης συμμετέχουν η αμερικανική ExxonMobil (40%) και τα ΕΛΠΕ (20%).

Η αποχώρηση της Total Energies

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στη «Δυτική Κρήτη» και τη «Νοτιοδυτική Κρήτη», η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks).

Η TotalEnergies EP Greece, όπως ανακοίνωσε, ενημέρωσε τις Αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση.

Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Πηγές της αγοράς συνδέουν την αποχώρηση του γαλλικού ομίλου με αλλαγή της στρατηγικής του ενόψει των νέων δεδομένων που επικρατούν στην αγορά ενέργειας.

Η στόχευση της κυβέρνησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή έχει εκφραστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την έρευνα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τη δραστηριότητα έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου, στην Ελλάδα. Πλέον η έρευνα κοιτασμάτων αποτελεί προτεραιότητα εθνικής σημασίας, καθώς μπορεί να ενισχύσει την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία.

Στο πλαίσιο αυτό και ο ρόλος της ΕΔΕΥ ενισχύεται και γίνεται καθοριστικός για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας, μέσα από την εξασφάλιση του ενδιαφέροντος νέων διεθνών επενδυτών.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών στα ήδη αδειοδοτημένα οικόπεδα στο πλαίσιο αυτό γίνεται επιτακτική προτεραιότητα για να αποδειχθεί η πολιτική βούληση και η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών.

Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος, τα δεδομένα βρίσκονται στο στάδιο της ανάλυσης, ενώ σε φάση διερεύνησης δυνατοτήτων βρίσκονται τα οικόπεδα της Κρήτης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ