Νέα
  • ΓΔ: 911.88 +0.53%
  • Τζίρος: 12,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Εφοδοι» σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας - Μπαράζ ελέγχων

Πηγή: Eirokinissi

Και σήμερα Παρασκευή συνεχίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού τους επιτόπιους ελέγχους σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους χονδρικής και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς γίνεται ο έλεγχος

Τα στελέχη της Επιτροπής κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, που ξεκίνησαν χθες, μπαίνουν στα γραφεία των εταιρειών και συγκεντρώνουν στοιχεία από υπολογιστές και γραφεία με στόχο να στοιχειοθετήσουν τον φάκελο της έρευνας.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στοιχείων θα μελετηθεί ο φάκελος που θα διαμορφωθεί και θα γίνει ανάλυση των στοιχείων από τη Γενική διεύθυνση.

Στη συνέχεια, εφόσον προκύπτουν στοιχεία που δημιουργούν υπόνοιες για παραβάσεις, η Γενική Διεύθυνση με εισήγησή της ζητά από την Ολομέλεια να κληρωθεί η υπόθεση σε εισηγητή. Αν προκύψουν στοιχεία και η υπόθεση φτάσει σε εισηγητή, θα γίνει εμβάθυνση της έρευνας και θα καταλήξει σε πρόταση για πρόστιμα ή κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις που αναζητά η Επιτροπή, για τη χονδρική αφορά το ενδεχόμενο υπερτιμολόγησης από τον δεσπόζοντα παίκτη και το ενδεχόμενο συντονισμένων ενεργειών διαφορετικών εταιρειών της αγοράς. Για τη λιανική αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η εν λόγω έρευνα είναι βαρύνουσας σημασίας ενόψει των αγωγών που έχουν γίνει από καταναλωτές αλλά και της πολιτικής διάστασης που έχει πάρει το θέμα των υπερκερδών, της συγκράτησης των τιμών και στήριξη των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά ενέργειας ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και όπως ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Νομικό πλαίσιο

Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.

  • Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
  • Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Η ΕΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ.

Αλλες ενέργειες

Η ΕΑ είναι αρμόδια για την αποτελεσματική expost εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στον κλάδο ενέργειας. Σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον exante έλεγχο του ανταγωνισμού στον κλάδο, η ΕΑ παρακολουθεί στενά τις αυξήσεις τιμών που σημειώνονται διεθνώς, καθόσον οι αυξήσεις αυτές δύνανται να έχουν επιπτώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.

Έχει δε συστήσει ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από στελέχη της σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής και της ημεδαπής, όπως το Cambridge University, το University of East Anglia, καθώς και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό την στενή παρακολούθηση της αγοράς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ