Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Σκρέκας: Πώς θα αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης - Αναμένεται το «OK» της ΕΕ για το πλαφόν

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πάνω από 14 GW θα κατασκευάσουμε τα επόμενα λίγα χρόνια και θα εγκαταστήσουμε συστήματα αποθήκευσης 3-5 GW για να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες ΑΠΕ, ενώ διπλασιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, τριπλασιάζεται με την Αλβανία και διπλασιάζεται με την Ιταλία, ώστε η Ελλάδα να είναι βασικός πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες στην εκδήλωση «Επιμελώς Επιχειρείν» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Ετοιμάζουμε μια κοσμογονία στον ενεργειακό κλάδο», είπε και σημείωσε ότι το 2030 το 70% της ενέργειας που θα παράγουμε στη χώρα θα είναι από ΑΠΕ και η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια πύλη εισόδου πράσινης ενέργειας.

Εξήγησε πώς οι ΑΠΕ μπορούν να λύσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, αφού κάθε 1.000 MW ισχύος ΑΠΕ παράγουν 1,5 εκατ. θερμικές MWh, και επομένως τα 2.000 MW αντικαθιστούν 3 εκατ. θερμικές MWH φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε κόστος εισαγωγών αερίου 300 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστεί με 100 ευρώ η MWh.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το 2022 θα είναι χρονιά-ρεκόρ στην εγκατάσταση νέων ΑΠΕ, αφού εκτιμάται ότι θα προστεθούν 2.500 MW ΑΠΕ, από 1.500 το 2021 και 1.000 το 2020.

«Αναμένουμε την Κομισιόν για το πλαφόν»

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι δημιουργεί δύο ανάγκες: Την ανάγκη για εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και την ανάγκη περιορισμού του ενεργειακού κόστους.

Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους η λύση που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι το πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, για το οποίο, όπως είπε, αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν.

Από την 1η Ιουλίου, τόνισε ο κ. Σκρέκας, προχωράει μια βασική θεσμική παρέμβαση, ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Θα μπει ένα πλαφόν στην αγορά και επιπλέον θα μπει και ένα πλαφόν στη λιανική, με επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό, ώστε να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος οριζόντια, σε όλα τα νοικοκυριά κύριες και μη κύριες κατοικίες και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο μηχανισμός έχει κατατεθεί στην Κομισιόν, σημείωσε ο υπουργός, και περιμένουμε την έγκριση ώστε να εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου. Στόχος είναι να απορροφήσει το 85% της αύξησης για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως κατανάλωσης και εισοδηματικών κριτηρίων, 82% της αύξησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 90% για τους αγρότες.

Όσον αφορά την ενεργειακή της επάρκεια, η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση ενέργειας που θα υπάρξει το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών που αναμένεται φέτος. 

Το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια περιλαμβάνει τη νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα που προχωρά σε χρόνο-ρεκόρ, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητά της, τον TAP, που φέρνει ακόμη 1 bcm, ενώ, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, σε περίπτωση ανεπάρκειας αερίου μπορούν οι 4 μονάδες φυσικού αερίου να γυρίσουν σε diesel. Συμπληρωματικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και τα λιγνιτικά εργοστάσια, ενώ η χώρα μπορεί να αποθηκεύσει φυσικό αέριο σε αποθήκες στην Ιταλία.

«Θα απορροφήσουμε το 85% της αύξησης της τιμής ενέργειας»

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται και απειλούνται από τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, σημείωσε επίσης ο υπουργός. Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, θύμισε, η χώρα μας σύστησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, έναν λογαριασμό στον οποίο οδηγούνται τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διοξειδίου του άνθρακα και τα υπερέσοδα που είχε ο λογαριασμός που στηρίζει τις ΑΠΕ, ο ΕΛΑΠΕ, ποσά που επιστρέφουν στους καταναλωτές.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, όλο αυτό το διάστημα έχουν φτάσει τα 3,2 δισ. ευρώ τα ποσά που έχουν δοθεί με επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ 1.250.000 επιχειρήσεις έχουν επιδοτηθεί για το 80% της αύξησης του κόστους ενέργειας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ