Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου για ένταξη ενεργειακών έργων - Οι προτεραιότητες

Φωτό αρχείου

Αμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει γρήγορα και σωστά η αναθεώρηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για να προωθηθούν σημαντικά ενεργειακά έργα.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να επανακατατεθεί στις ευρωπαϊκές Αρχές η ελληνική πρόταση αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης που θα περιλαμβάνει και τον νέο άξονα REPowerEU, με επαρκή αιτιολόγηση, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη χρηματοδότηση που ανοίγει.

Μια σειρά έργων υποδομών φυσικού αερίου, FSRU, διασυνδέσεων αλλά και κινήτρων για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, της χρήσης πράσινης ενέργειας και της μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων μπορούν να ενισχυθούν από τις νέες χρηματοδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα τροποποιηθεί ώστε να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τις πρόσθετες επενδύσεις ύψους 210 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το 2027.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ήδη είναι διαθέσιμα 225 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του RRF, ενώ οι πόροι του θα ενισχυθούν με επιπλέον 20 δισ. ευρώ από την πώληση αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων. Επιπλέον θα μπορούσαν να διατεθούν στο RRF με εθελοντικές μεταφορές 26,9 δισ. ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής και 7,5 δισ. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επίσης η Επιτροπή θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση της πρόσκλησης του Ταμείου Καινοτομίας το φθινόπωρο σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την πρότασή της για ένα Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα (Social Climate Fund), για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχείρηση στη μετάβαση.

Ποια έργα θα ενταχθούν

Το RRF θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υποστηρίξει έργα ενεργειακής υποδομής που επιλέχθηκαν σε περιφερειακές ομάδες Κοινού Ενδιαφέροντος επειδή συνδέουν τα ενεργειακά δίκτυα των κρατών-μελών, συνδέουν περιφέρειες που βρίσκονται σε απομόνωση από τις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύουν τις υφιστάμενες διασυνοριακές διασυνδέσεις και βοηθούν στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ.

Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει επίσης την ταχεία ανάπτυξη κρίσιμων υπεράκτιων δικτύων και διασυνοριακών υποδομών υδρογόνου.

Για παράδειγμα, για φυσικό αέριο, ώριμα έργα για δίκτυα, αποθήκευση ή LNG που βρίσκονται σε ένα κράτος μέλος αλλά διαθέτουν ευρωπαϊκή σημασία, μπορεί να συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο RRF REPowerEU.

Σε αυτή την κατηγορία των έργων μπορεί να ενταχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, όπως και η σχεδιαζόμενη από τον ΑΔΜΗΕ ενίσχυση της διασύνδεσης με την Ιταλία.

Κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας και προώθηση πράσινης ατζέντας

Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει πως τα κράτη-μέλη μπορούν να εξετάσουν φορολογικά μέτρα για την υποστήριξη των στόχων REPowerEU με την παροχή κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να εξετάσουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, όπως μειώσεις και απαλλαγές από τη φορολόγηση των οχημάτων τόσο για την αγορά όσο και για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου, φορολογικές εκπτώσεις που συνδέονται με την ενέργεια εξοικονόμηση πόρων και τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ