Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπενρουμπή για υπερκέρδη: Οι υπολογισμοί της ΡΑΕ έγιναν χωρίς διαφάνεια

ΡΑΕ / Πηγή: Eurokinissi

Οι υπολογισμοί της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα έκτακτα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών έγιναν χωρίς διαφάνεια και συνεννόηση με την αγορά, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Mytilineos, Ντίνος Μπενρουμπή μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Dialogues 2022.

Ο κ. Μπενρουμπή ανέφερε ότι το μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με την ΕΕ δεν επιτρέπεται αναδρομική φορολόγηση και δεν υπάρχουν «ουρανοκατέβατα» κέρδη στις μονάδες φυσικού αερίου.

«Αν κάποιοι έχουν συγκυριακά κέρδη πρέπει να συνεισφέρουν αλλά με ίση μεταχείριση και με αξιοπρεπή τρόπο» σημείωσε, επικαλούμενος το ανάλογο προηγούμενο παράδειγμα της συνεισφοράς των εφοπλιστών. «Ο καταναλωτής πρέπει να βοηθηθεί από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να μπορέσει να πληρώσει το ρεύμα αλλά με τρόπο που να μην διαταράξει την αγορά και την επενδυτική εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ο κ. Μπενρουμπή ανέφερε εξάλλου ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόζεται από το 2015 με τη σύμφωνη γνώμη των καταναλωτών και ότι οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν γίνει δυσβάστακτοι επειδή πολύ λίγα νοικοκυριά και επιχειρήσεις έκλεισαν σταθερά τιμολόγια το 2021, καθώς τα κυμαινόμενα τιμολόγια τότε ήταν ακόμα φθηνότερα. «Ευτυχώς για την Ελλάδα οι περισσότερες μεγάλες βιομηχανίες έκλεισαν συμφωνίες διετούς - τριετούς διάρκειας με τη ΔΕΗ με σταθερά τιμολόγια και γι' αυτό συνεχίζουν να λειτουργούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο συνέδριο ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison Andrea Testi τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης των ευάλωτων καταναλωτών. «Το ρεύμα για μια 4μελή οικογένεια κοστίζει 4 ευρώ την ημέρα, όσο δύο καφέδες και η αύξηση είναι ο ένας καφές», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να εστιάσουμε στους ευάλωτους, αν επιδοτήσουμε το σύνολο δεν θα πάρουν αρκετά εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», κατέληξε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ