Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενέργεια: Τα ελληνικά projects στο μικροσκόπιο Αράβων επενδυτών

ΑΡΑΒΕΣ - ΜΑΞΙΜΟΥ
Πηγή: Eurokinissi

Πόλο έλξης για Αραβες επενδυτές και εταιρείες αποτελούν τα project της ενέργειας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα με τη συμμετοχή 120 επιχειρηματιών και κυβερνητικών στελεχών από τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ των οποίων κορυφαίες εταιρείες όπως η ARAMCO και η ACWA POWER.

Επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς

Οι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος και συνεργασιών εκτός από την ενέργεια ήταν και οι τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και των αγροδιατροφικών προϊόντων. Το ενδιαφέρον για τον κλάδο της ενέργειας είχε διαφανεί από τις επιχειρηματικές συναντήσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Ριάντ, όταν εκφράστηκε το ενδιαφέρον της εισόδου στην ελληνική αγορά μιας από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον χώρο της ανάπτυξης υποδομών παραγωγής καθαρής ενέργειας, της ACWA POWER.

Αρχικά σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα να αναπτύξει μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια. Επίσης η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου η ίδια έχει επενδύσει ήδη πολλά κεφάλαια. Ένας τομέας στον οποίο επιδεικνύει σημαντικό ενδιαφέρον ο όμιλος Motor Oil μέσω του προγράμματος Blue Med. Σημειώνεται ότι η ACWA POWER, που κατασκευάζει, επενδύει και διαχειρίζεται σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστασίων αφαλάτωσης νερού με 65 assets σε λειτουργία ή υπό προχωρημένη κατασκευή σε 12 χώρες, αναπτύσσει σήμερα ένα mega project 5 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία μονάδας πράσινου υδρογόνου στην πόλη Neom δυναμικότητας 5GW.

Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται για την προμήθεια πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, αυξάνοντας τις ποσότητες που παίρνουν από τον ενεργειακό κολοσσό Aramco, στο πλαίσιο της απεξάρτησης της χώρας από τη ρωσική ενέργεια. Και η Motor Oil υπέγραψε μια στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Aμπου Ντάμπι (ADNOC) για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει τη μονάδα FSRU της θυγατρικής του ομίλου Διώρυγα Gas στους Άγιους Θεοδώρους.

Ποιες αραβικές εταιρείες «κοιτούν» Ελλάδα

Σημειώνεται εξάλλου ότι το fund Mubadala, το sovereign fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διαχειρίζεται assets ύψους περίπου 243 δισ. δολαρίων και είναι το δεύτερο σε εμβέλεια κρατικό επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων, έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Η εταιρεία το 2018 είχε μπει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, συμπράττοντας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ στη συνέχεια εξαγόρασε τις εταιρείες Ανδρομέδα, Νηρέα και Σελόντα για να δημιουργήσει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σχήμα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Άλλη εταιρεία που κοιτάει την ελληνική αγορά είναι η Masdar, η οποία σε κοινοπραξία με τη φινλανδική Taaleri Energia σχεδιάζει φωτοβολταϊκό έργο 65 MW στη Βοιωτία. Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Masdar – Taaleri Generation (MTG), που αποτελεί όχημα ανάπτυξης νέων έργων AΠE στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο project συμμετέχουν επίσης ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Βασιλάκη μέσω της Autohellas.

Επίσης η Masdar συμφώνησε με τη Motor Oil να εξετάσει την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Eλλάδα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ