Νέα
  • ΓΔ: 920.24 +0.59%
  • Τζίρος: 1,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Ηγετική θέση στη ΝΑ Ευρώπη- Αλλάζουμε την ενεργειακή αγορά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώρτγος Στάσσης
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης / Πηγή: Eurokinissi

«Η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων και η ΔΕΗ θα οδηγήσει τις αλλαγές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που έχει μείνει πίσω», τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης στην ομιλία του διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Bloomberg για την «πράσινη ανάκαμψη» με τίτλο «Powering the European energy transition: The road to net-zero».

«Η ΔΕΗ μεταμορφώνεται και μαζί η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα», σημείωσε,  και στοχεύει να παραμείνει ηγετική δύναμη, βάζοντας στο επίκεντρο την ευελιξία και την καινοτομία. Η ΔΕΗ, σημείωσε, γίνεται πλέον συμβατή με τη νέα ατζέντα απανθρακοποίησης που υιοθετούν οι μεγάλοι επενδυτές και τράπεζες ανά την Ευρώπη και διεθνώς.  

Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ γίνεται με ορίζοντα  τα επόμενα 4-5 χρόνια, και προχωρά στην απολιγνιτοποίηση όλων των μονάδων ως το 2023, υλοποιώντας το ταχύτερο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη. Η ηλεκτροκίνηση τόνισε επίσης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και η ΔΕΗ αναπτύσσει το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στη χώρα.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους 3 πυλώνες στρατηγικής της εταιρείας:

  1. Ανάπτυξη των ΑΠΕ με στόχο τα 1,5 GW μέσα σε 2 χρόνια από τα 6 GW του χαρτοφυλακίου των έργων της, όταν 6 GW είναι το σύνολο της αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι τόσο οργανική όσο και με συνεργασίες με στόχο η ΔΕΗ να μειώσει τις εκπομπές της κατά 75%.
  2. Ψηφιοποίηση και η αύξηση της αποδοτικότητας σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.
  3. Νέα προσέγγιση της πελατειακής της βάσης με την ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και ψηφιακά κανάλια.

Enel: Από 50 MW ανανεώσιμων ο στόχος τα 150 GW το 2030

Επενδύσεις 85 δισ. ευρώ προγραμματίζει η Enel Green Power για τον τριπλασιασμό της παραγωγικής της δυναμικότητας σε ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, τόνισε στη διαδικτυακή συζήτηση του Bloomberg, o Salvatore Bernabei Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power.

Σύμφωνα με τον ίδιο το δεκαετές πλάνο της εταιρείας, προβλέπει το 2030 η Enel Green Power να έχει τριπλάσια δυναμικότητα σε Ανανεώσιμες, φθάνοντας στα 150 GW από 50 GW σήμερα και το μερίδιό της στην αγορά ΑΠΕ να φτάσει το 4% από 2,5% σήμερα.

Οπως τόνισε η μεγάλη ανάπτυξη που αναμένεται να έχει ο κλάδος την επόμενη δεκαετία, δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, την οποία η Enel πρόκειται να αξιοποιήσει.

Το επενδυτικό της πρόγραμμα των 85 δισ. ευρώ πρόκειται να υλοποιήσει τόσο μόνη της όσο και με συνεργασίες. Σημείωσε ότι πρόκειται να υβριδοποιήσει με μπαταρίες τα αιολικά πάρκα  ενώ ταυτόχρονα προχωρά και την απανθρακοποίησή της. Πριν 3 χρόνια η εταιρεία παρήγαγε 16 GW ενέργεια από άνθρακα και τώρα την έχει μειώσει στα 9 GW.

O στόχος της εταιρείας για το 2030 είναι να φτάσει να παράγει από ΑΠΕ το 80% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από 50% σήμερα. Επίσης σημείωσε έχει μειώσεις τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% σε σχέση με το 2017.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ