Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Ετοιμάζουν «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς - Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

Επισταμένως μελετούν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για τις αλλαγές στην απεικόνιση των τιμολογίων ρεύματος και της αίτησης προμήθειας, προκειμένου να ετοιμάσουν τα νέα τους τιμολόγια και να προσαρμόσουν στις προδιαγραφές τους τις εμπορικές τους πολιτικές.

Από τον επόμενο μήνα οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει τα νέα πρότυπα και να έχουν διαμορφώσει ανάλογα τις προσφορές και τα προγράμματά τους.

Αντίστοιχα και οι καταναλωτές θα πρέπει να ετοιμάζονται για... ασκήσεις επί χάρτου ώστε να επιλέξουν την προσφορά που τους ταιριάζει. Η σχετική τυποποίηση επικεντρώνεται στην παροχή των αναγκαίων πληροφοριών κατά τρόπο σαφή, ακριβή, εύληπτο και φιλικό προς τον καταναλωτή, αλλά και πάλι οι επιλογές θα είναι πολλές και θα χρειαστούν προσεκτικοί υπολογισμοί για να γίνει σωστή σύγκριση.

Στις επιλογές για τον καταναλωτή, θα υπάρχουν και τιμολόγια χωρίς ρήτρα, που ωστόσο θα είναι συνδεδεμένα με την Οριακή Τιμή Συστήματος και επομένως θα είναι ακριβότερα από τα τιμολόγια με ρήτρα και χαμηλή αρχική χρέωση.

Τα είδη των τιμολογίων

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, τα τιμολόγια θα διακρίνονται σε «σταθερά» και «κυμαινόμενα».

Ως σταθερά τιμολόγια, παγίως αναγνωρίζονται τα τιμολόγια όπου η Χρέωση Προμήθειας παραμένει σταθερή κατά τη διάρκεια της Σύμβασης (Σταθερή Χρέωση Προμήθειας). Τα τιμολόγια αυτά έχουν υψηλότερη χρέωση ανά Kwh από τα κυμαινόμενα, δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, ούτε επιδότηση.

Κυμαινόμενα τιμολόγια είναι αυτά όπου η Χρέωση Προμήθειας κυμαίνεται βάσει ενός αγοραίου μεγέθους / δείκτη (Κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας). Τα κυμαινόμενα τιμολόγια διακρίνονται σε: (α) τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης χωρίς όριο διακύμανσης και (β) τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης με όριο διακύμανσης.

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια μπορεί να έχουν χαμηλότερη ονομαστική τιμή KWh και ρήτρα αναπροσαρμογής και επιδότηση ή να είναι κυμαινόμενα τιμολόγια με ακριβότερη τιμή στην KWH, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και χωρίς επιδότηση. Τα «κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς Ρήτρα Αναπροσαρμογής», με ή χωρίς όριο διακύμανσης, διαμορφώνονται απευθείας και κατά κύριο λόγο βάσει της Οριακής Τιμής Συστήματος και απεικονίζουν το κόστος της.

Στα τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης χωρίς όριο διακύμανσης, η Χρέωση Προμήθειας παρακολουθεί ευθέως τη διακύμανση των τιμών στις ενεργειακές αγορές ενώ τα τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης με όριο διακύμανσης, η Χρέωση Προμήθειας παρακολουθεί τη διακύμανση των τιμών στις ενεργειακές αγορές μέχρι ενός ποσού ή ποσοστού. Το εν λόγω ποσό ή ποσοστό προσδιορίζεται στη σύμβαση ως ανώτατο όριο επιβάρυνσης του καταναλωτή. Συνεπώς, η έκθεση του καταναλωτή στον κίνδυνο τιμών που ενσωματώνει ο κυμαινόμενος δείκτης περιορίζεται στη βάση του ανωτέρω ορίου μέγιστης επιβάρυνσης.

ΡΑΕ: Στόχος να γίνουν συγκρίσιμες οι προσφορές των εταιρειών

Τα νέα τιμολόγια που προτείνει η ΡΑΕ φιλοδοξούν να κάνουν τις διαφορετικές προσφορές των εταιρειών συγκρίσιμες, ώστε να μπορεί με διαφάνεια ο καταναλωτής να επιλέξει την προσφορά που τον συμφέρει.

Με στόχο την ενίσχυση της συγκρισιμότητας των τιμολογίων, η ΡΑΕ πρότεινε τη συμπερίληψη του παγίου (ως μέρους της Ομάδας Χρεώσεων Προμήθειας) στον τελικό συνυπολογισμό του ύψους της Χρέωσης Προμήθειας, μαζί με λοιπές εκπτώσεις ή χρεώσεις. Σχετικώς, η Αρχή υπογράμμισε τη σημασία δήλωσης του συνολικού τελικού κόστους προμήθειας (σε €/ΜWh) ώστε να δύναται άμεσα ο καταναλωτής να διαγνώσει το κόστος που συνεφέλκεται κάθε τιμολόγιο και να προβεί στις επιβαλλόμενες κατά περίπτωση ενέργειες..

Η ΡΑΕ θα αναρτήσει στις 30 Ιουνίου στην ιστοσελίδα της Θετική Αναφορά, δηλαδή τους προμηθευτές που θα συμμορφωθούν με την υιοθέτηση του εντύπου προσφοράς, και στις 31 Ιουλίου Θετική Αναφορά για αυτούς που θα εκδίδουν πλέον τους νέους λογαριασμούς και οι οποίοι θα αφορούν στην τιμολόγηση των καταναλώσεων του Ιουνίου.

Τι προβλέπει η απόφαση της ΡΑΕ

Στην απόφαση της ΡΑΕ που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες προβλέπεται ότι:

  • Θα δημοσιεύει με θετική αναφορά τις εταιρείες που θα υιοθετήσουν τα συμβατικά έντυπα.
  • Οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση να περιλαμβάνουν κατά τρόπο σαφή την κρατική επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς και την ανάλυσή του, ώστε να αποφευχθούν απόπειρες «οικειοποίησης» από προμηθευτές,
  • Στην προσφορά προμήθειας πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η Ρήτρα Πρόωρης Αποχώρησης.
  • Αν η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με άλλα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στην αδιατάρακτη και καθολική πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.
  • Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν και το πρότυπο έγγραφο «Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και το υπόδειγμα «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ» σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που δημοσίευσε η ΡΑΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ