Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΠΕ: Το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης - Οι κινήσεις των ισχυρών παικτών

Πηγή: AP

Σημαντικές εξαγορές πραγματοποιούνται φέτος στην αγορά των ΑΠΕ που αλλάζουν πλήρως το χάρτη της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας και διαμορφώνουν τους μεγάλους πράσινους ενεργειακούς ομίλους του μέλλοντος.

Η γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης και από αυτή εξαρτάται τόσο η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και η μείωση του ενεργειακού κόστους και η ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία.

Πλέον αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, και πλειάδα επενδυτών αναμετρώνται στο ποιος θα πετύχει ταχύτερα και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ισχυρότερη παρουσία στις ΑΠΕ.

Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, πετρελαϊκοί όμιλοι που πλέον αλλάζουν ταυτότητα και διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους στην πράσινη ενέργεια, αλλά και μεγάλα fund και κάθε είδους επενδυτές θέλουν να έχουν παρουσία στις ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, όμως ένας ισχυρός ανταγωνισμός είναι σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση των ισχυρότερων πόλων.

Motor Οil

Το πρώτο μεγάλο deal ήταν η εξαγορά των αιολικών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον όμιλο της Motor Oil, η αξία του οποίου υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένης και της αξίας για την είσοδο της ΜΟΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Με μια κίνηση ματ η Motor Oil κατάφερε, αξιοποιώντας την υψηλή κερδοφορία της φετινής χρονιάς, να αποκτήσει την πρώτη θέση στις ελληνικές ΑΠΕ, με 780 MW, ελάχιστα περισσότερα από την εγκατεστημένη ισχύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με το deal με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ η ΜΟΗ προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της έργα σε λειτουργία ισχύος 493 MW καθώς επίσης και μια σειρά από έργα υπό κατασκευή ή ανάπτυξη συνολικής ισχύος άνω του 1,6GW. Βέβαια ο αγώνας δρόμου για την ισχυρότερη παρουσία συνεχίζεται καθώς τα χαρτοφυλάκια έργων όλων των εταιρειών είναι πολλών GW και τα μερίδια στην αγορά του μέλλοντος θα κριθούν από την ταχύτητα υλοποίησης των έργων.

SSE Renewables

Λίγες ημέρες νωρίτερα το χαρτοφυλάκιο της Siemens Gamesa στην Ελλάδα πέρασε μαζί με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ν. Γαλλίας στη βρετανική SSE Renewables. Ειδικότερα η ισχυρή βρετανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ,  SSE, εξασφάλισε την παρουσία της στην ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, 700 MW. Τα έργα αυτά είναι το ελληνικό χαρτοφυλάκιο των έργων της Siemens Gamesa Renewable Energy, από την οποία εξαγόρασε η βρετανική εταιρεία το Τμήμα Ανάπτυξης Έργων σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες η Siemens Gamesa Renewable Energy και η βρετανική SSE συμφώνησαν την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη αιολικών έργων συνολικής ισχύος 3,9 GW. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και είναι ύψους 580 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Σημαντική ήταν και η εξαγορά που έγινε πριν λίγες ημέρες από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία απέκτησε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra. Η αξία της συναλλαγής έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να ολοκληρώσει μια τέτοιου μεγέθους κίνηση εξαγοράς. Με τη συναλλαγή η ΔΕΗ αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος άνω των 110MW. Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του 2022 η εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει ακόμη μια εξαγορά εταιρείας ΑΠΕ στο εξωτερικό.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η μεγαλύτερη όμως συμφωνία στην αγορά είναι αυτή που κυοφορείται στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Περιστέρης κατά τη διάρκεια του πρόσφατου investor day η εταιρεία έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο από μεγάλα funds, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια συμφωνία.

Μεταξύ των υποψηφίων και το αυστραλιανό fund Macquarie, όμως και άλλα fund έχουν κάνει προτάσεις, για απόκτηση διαφορετικών ποσοστών σε διαφορετικές τιμές.

Σημειώνεται ότι το 37,9318% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήκει στη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το 11,0583% στον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργο Περιστέρη και το 6% στην Atale Enterprises LTD, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυστραλιανό fund φέρεται να έχει προτείνει την εξαγορά ποσοστού άνω του 50% με τίμημα με premium σε σχέση με την τρέχουσα αξία της μετοχής στα επίπεδα των 22 – 23 ευρώ.

ΕΛΠΕ

Συζητήσεις για εξαγορές πραγματοποιούν και τα ΕΛΠΕ με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας τους στον κλάδο. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος τους είναι να φτάσουν το 1 GW εντός τριετίας. Ο όμιλος, που ολοκλήρωσε προσφάτως και έθεσε σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης του χαρτοφυλακίου του, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ από 285 MW σήμερα να αυξηθεί σε 400 MW το 2023 και σε 600 MW τα επόμενα δύο χρόνια και να φτάσει τα 2 GW το 2030.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ