Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Mediterranean Gas: Στόχος να λειτουργεί το 2024 το FSRU στον Βόλο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με εντατικό ρυθμό προχωρά η προετοιμασία της επένδυσης για το FSRU  της Mediterranean Gas Α.Ε  που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, σύμφωνα με  τον Πρόεδρο  και διευθύνοντα σύμβουλο  της εταιρείας κ. Βασίλη  Πετκίδη.

Στη μετοχικό κεφάλαιο της «MEDITERRANEAN GAS» συμμετέχουν οι εταιρείες NORION Ltd με ποσοστό 9%, VAPIANDO Ltd, με ποσοστό 71% του κ. Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου) και η Goldenport Marine Ltd (Γιάννης Δράγνης) με ποσοστό 20%. Όπως ειπώθηκε, υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU, όπως και μεγάλο ενδιαφέρον για δέσμευση δυναμικότητας.

Η επένδυση στη στεριά για τον τερματικό σταθμό θα φτάσει μέχρι τα 75 εκατ. ευρώ και το πλοίο που θα χρησιμοποιηθεί ως FSRU θα μισθωθεί.  Στους στόχους της διοίκησης είναι η ένταξη της επένδυσης στη λίστα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Repower EU.

Αρχικά η χωρoθέτησή του επρόκειτο να γίνει στο λιμάνι του Βόλου, αλλά ακολούθησαν αντιδράσεις από το ΤΑΙΠΕΔ. Πλέον το λιμάνι δεν είναι η προτιμότερη επιλογή, καθώς απαιτούνται σύνθετες διαδικασίες. Η εταιρεία αναζητά και έχει βρει εναλλακτικές τοποθεσίες  που είναι επίσης κοντά στο Βόλο. Άμεσα αναμένεται η τροποποίηση της άδειας από τη ΡΑΕ, και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι το μη δεσμευτικό market test. Στόχος είναι μέχρι τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί και το δεσμευτικό market test, και να  ξεκινήσει και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης υπολογίζεται μέσα στο 2023 ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2024  να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου FSRU.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετκίδης: «Πρόκειται για έναν πλωτό σταθμό προσωρινής αποθήκευσης και αεροποίησης LNG, εμπνευσμένο από το ταξίδι των Αργοναυτών, που έρχεται να ρίξει άγκυρα στο Βόλο. Μια στρατηγικά επιλεγμένη τοποθεσία, με πλεονεκτική θέση στο δίκτυο προμήθειας και διανομής φυσικού αερίου, δημιουργώντας έτσι μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου, που θα διοχετεύεται στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα και στα κράτη της Νοτιανατολικής Ευρώπης».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ