Νέα
  • ΓΔ: 1446.09 -0.18%
  • Τζίρος: 3,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Ποιες εταιρείες παρουσίασαν υπερκέρδη - Νομοθετική ρύθμιση για φόρο 90%

ΔΕΔΑ

Το κυνήγι των υπερκερδών συνεχίζεται και στις εταιρείες προμήθειας αερίου, δραστηριότητα που, σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, παρουσίασε σημαντική αύξηση κερδών το 2021.

Η ΡΑΕ συνέταξε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα έπειτα από αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα υποβάλει στη Βουλή, η θετική μεταβολή στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ του 2020 και του 2021 θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%, όπως συνέβη και με την αυξημένη κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από την επιβολή του έκτακτου τέλους θα δεσμευθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επαγγελματικών καταναλωτών και νοικοκυριών.

Το πόρισμα της ΡΑΕ

Για την πλήρη ενημέρωση της αγοράς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσίευσε το «Ενημερωτικό σημείωμα για την κερδοφορία των μη καθετοποιημένων εταιριών στις αγορές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», το οποίο εστάλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 15 Ιουνίου 2022 και συμπληρώνει το «Ενημερωτικό σημείωμα για την κερδοφορία καθετοποιημένων εταιριών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου» που κατατέθηκε στις 6 Μαΐου 2022 στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κοινοποιήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως αποτυπώνεται στα συνοπτικά αποτελέσματα του πίνακα, αν και οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος παρουσίασαν ζημιές, κάποιες από τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου παρουσίασαν σημαντική αύξηση κερδών.

  1. Υψηλά κέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου παρουσίασε το 2021 η ΔΕΠΑ, με 334 εκατ. ευρώ, η Προμηθέας 11,5 εκατ. ευρώ, το Φυσικό Αέριο ΕΕΕ στα 29,3 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 2,9 εκατ. ευρώ και η NRG με 1,4 εκατ. Αντίθετα, όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 εμφάνισαν ζημίες, καθώς απορρόφησαν μέρος της αύξησης των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, ιδίως εξαιτίας των συμβάσεων με τελικούς πελάτες που προϋπήρχαν της ενεργειακής κρίσης.
  2. Η πλειονότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας σημείωνε ήδη ζημίες κατά τα έτη 2019 και 2020. Σημαντικό περιθώριο κέρδους είχε και τα δύο έτη η δεσπόζουσα επιχείρηση, ΔΕΗ Α.Ε..
  3. Ωστόσο, η εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων στη λιανική αγορά του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών ως προς το περιθώριο κέρδους.
  4. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου έχουν θετικό περιθώριο κέρδους. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. από 7% το 2019 σε 24% το 2021. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας:

I. Στα «Λοιπά Έσοδα» της εταιρείας περιλαμβάνεται πρόβλεψη ποσού € 83.236.209, το οποίο προέρχεται από απόφαση Διαιτησίας με την Botas προηγούμενων ετών.

II. Εντός του 2022 κατέβαλε στον προμηθευτή της Botas το ποσό των USD 50.530.727,23, για χρεώσεις Take-or-Pay του έτους 2021, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή του Take-or-Pay για το έτος 2020 στην Gazprom, εκτιμώμενου ύψους 40.000.000€.

III. Δυνάμει του άρθρου 30 ν. 2579/1998, η ΔΕΠΑ ΑΕ διανέμει υποχρεωτικά στους Μετόχους της το 35% των κερδών της, δηλαδή εν προκειμένω ποσό € 90.613.502.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ