Νέα
  • ΓΔ: 1015.43 0.00%
  • Τζίρος: 37,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Α. Σδούκου: Αμεσα οι διαγωνισμοί για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Αλεξάνδρα Σδούκου / Πηγή: Intime
Αλεξάνδρα Σδούκου / Πηγή: Intime

Δύο διαγωνισμούς για ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση ενέργειας ανήγγειλε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό».

Ο διαγωνισμός για τις ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) θα αφορά ισχύ 1000 μεγαβάτ και θα διεξαχθεί αμέσως (η σχετική Υπουργική Απόφαση υπεγράφη χθες) ενώ θα ακολουθήσει μέσα στη χρονιά ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1500 μεγαβάτ ως το 2025 και 3000 μεγαβάτ ως το 2030.

Η κυρία Σδούκου εκτίμησε ότι ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ίση με 19 γιγαβάτ ως το 2030 θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. Όπως είπε, "υπολογίζουμε ότι ως το 2030 θα φθάσουμε στα 25 γιγαβάτ, οπότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φθάσει στο 40 % και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 70 %".

Αναθεώρηση ενεργειακού σχεδιασμού

Παρουσίασε εξάλλου τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού. Το νέο ΕΣΕΚ θα στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με αύξηση της συμμετοχής των πολιτών π.χ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες, επιτάχυνση της αδειοδότησης και προώθηση των υπεράκτιων μονάδων. Θα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, που αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα, για την δημιουργία μεγαλύτερου ηλεκτρικού χώρου, με αξιοποίηση και της αποθήκευσης ενέργειας τόσο με μπαταρίες όσο και με αντλησιοταμίευση.

Αναφορικά εξάλλου με τις τιμές η κυρία Σδούκου υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης με την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η επαναφορά των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε βιώσιμο επίπεδο, ώστε να βγουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την οικονομική ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Στο ίδιο πάνελ, ο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γιώργος Αγραφιώτης αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα σχέδια της εταιρείας για το έργο του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι Κρήτης και το έργο των 780 MW αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, για το οποίο όπως είπε η εταιρεία το προσεχές 15νθήμερο θα υποβάλλει αίτηση στο ΥΠΕΝ για άδεια εγκατάστασης.

Εξάλλου ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας ΑΠΕ και αποθήκευσης του ομίλου Κοπελούζου Γιάννης Καρύδας, αναφέρθηκε στα δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο που προωθεί ο όμιλος καθώς και στην ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο σημειώνοντας ότι η ενέργεια που θα μεταφέρεται θα διατίθεται για εξαγωγές, παραγωγή πράσινου υδρογόνου και εγχώρια κατανάλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ