Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Gazprom: Ζητά ρούβλια και για το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Αντίτιμο σε ρούβλια και για την αγορά ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προτείνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της εταιρείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Μετά το διάταγμα Πούτιν για την πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια από τις δυτικές χώρες (ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία), τώρα έρχεται η σειρά του LNG να μπει στο ίδιο πλαίσιο πληρωμών.

Βέβαια το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο κατευθύνεται κυρίως στην Ασία, ενώ από τις ευρωπαϊκές χώρες ο μεγαλύτερος πελάτης θεωρείται η Ισπανία.

«Πρόκειται για τον συντονισμό των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG», ανέφερε ανώτατο στέλεχος της Gazprom, προσθέτοντας ότι έχει ανακύψει θέμα ανταγωνισμού σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ του φυσικού αερίου που παρέχεται μέσω αγωγών και πωλείται σε ρούβλια και του LNG που φορολογείται σε δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες η Μόσχα αποφάσισε να δεσμεύσει και να ορίσει νέο διαχειριστή στη μονάδα LNG Sakhalin-2, ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία η Δύση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η δέσμευση του Sakhalin-2 επίλθε βάσει διατάγματος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co, στην οποία είχαν ποσοστά συμμετοχής η Shell και οι ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi (περίπου το 50%).

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8% της παγκόσμιας προμήθειας LNG, παρέχοντας 40 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ