Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο μικροσκόπιο του ΙΕΑ η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας - Η σημασία της αξιολόγησης

Πηγή: Pixabay

Ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιουλίου οι συναντήσεις στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), στα πλαίσια της τακτικής διαδικασίας της «σε Βάθος Εξέτασης» (In Depth Review – IDR) των ενεργειακών πολιτικών των χωρών μελών του Οργανισμού.

Η «σε βάθος εξέταση» των ενεργειακών πολιτικών των χωρών μελών του Οργανισμού πραγματοποιείται συνήθως κάθε τέσσερα χρόνια και οι συστάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση που συντάσσεται για την κάθε χώρα ανατροφοδοτούν σε σημαντικό βαθμό πρωτοβουλίες για την περαιτέρω βελτίωση των πολιτικών και της αγοράς ενέργειας.

Με βάση τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την εξέταση μιας χώρας δημοσιεύεται και η έκδοση η οποία αποτελεί το κυριότερο σημείο αναφοράς για όλους όσοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα με την εκάστοτε υπό εξέταση χώρα, παρέχοντάς τους μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη εικόνα για τα δεδομένα της ενεργειακής της αγοράς.

Η θέση στον ενεργειακό χάρτη

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αξιολόγηση των ενεργειακών πολιτικών και της θέσης της χώρας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Στόχος των συναντήσεων είναι η συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται, ώστε οι εμπειρογνώμονες του ΙΕΑ να προετοιμάσουν την εθνική έκθεση επιδόσεων της Ελλάδας.

Οι εκθέσεις του ΙΕΑ καλύπτουν όλο το εύρος των ενεργειακών τομέων των μελών του και σε αυτές αποτυπώνεται το πλαίσιο ενεργειακής πολιτικής και σχεδιασμού της κάθε χώρας και αποτιμώνται τα βήματα που έχουν γίνει σε σχέση με τις προδιαγραφές και τους κανόνες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός, με αυστηρά πρότυπα, ώστε οι χώρες να εξασφαλίζουν την απαραίτητη ασφάλεια και ισορροπία στην αγορά.

Φέτος, στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, αναφέρουν πληροφορίες στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, καθώς παρουσιάζεται παγκόσμια στενότητα του ενεργειακού εφοδιασμού που έχει προκαλέσει καταστροφικές ελλείψεις και έχει εκτοξεύσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.

Fatih Birol: Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα

Σύμφωνα με τον Fatih Birol επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί. "Ο κόσμος δεν έχει γίνει ποτέ μάρτυρας μιας τόσο μεγάλης ενεργειακής κρίσης όσον αφορά το βάθος και την πολυπλοκότητά της", δήλωσε την Τρίτη ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ. "Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα, όλο αυτό επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο".

Ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε αναταραχή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, που εκείνη τη στιγμή ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και

σημαντικός παίκτης στα εμπορεύματα, δήλωσε ο Birol. Η εκτίναξη των τιμών ανεβάζει το κόστος πλήρωσης δεξαμενών φυσικού αερίου, θέρμανσης σπιτιών και τροφοδοσίας της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και οδηγώντας σε φονικές διαμαρτυρίες από την Αφρική έως τη Σρι Λάνκα.

Όπως οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, οι οποίες επέφεραν μια έκρηξη της πυρηνικής ενέργειας, ο κόσμος μπορεί να δει ταχύτερη υιοθέτηση κυβερνητικών πολιτικών που επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, δήλωσε ο Birol. Εν τω μεταξύ, η ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά και για άλλες περιοχές, πρόσθεσε.

"Ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος", δήλωσε ο Birol και συμπλήρωσε: "Αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία".

Οι επιπτώσεις για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι πιέζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές εξαγωγές, ανέδειξαν την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε στο ίδιο φόρουμ η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm.

"Η κίνησή μας προς την καθαρή ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ειρήνης", δήλωσε η ίδια. "Θέλουμε και πρέπει να κινηθούμε προς την καθαρή ενέργεια".

Οι χώρες πρέπει να προφυλαχθούν από την αλλαγή της εξάρτησης από έναν κυρίαρχο προμηθευτή ενέργειας - τη Ρωσία - σε έναν άλλο κατά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, δήλωσε η Granholm.

"Η Κίνα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού και αυτό μπορεί να μας κάνει ευάλωτους αν δεν αναπτύξουμε τις δικές μας αλυσίδες εφοδιασμού", είπρόσθεσεε.

Η χώρα ελέγχει περίπου το 80% των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού για την ηλιακή ενέργεια, το οποίο πρόκειται να αυξηθεί στο 95% μέχρι το 2025, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Η Κίνα κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του τομέα των μπαταριών ιόντων λιθίου, είναι βασικός παραγωγός ανεμογεννητριών και επιδιώκει να αναπτύξει γρήγορα την ικανότητα στην καθαρή τεχνολογία υδρογόνου.

Εξελίξεις, όπως ο περιορισμός των εισαγωγών προϊόντων από την περιοχή Xinjiang της Κίνας από τις ΗΠΑ και ένας από καιρό συζητούμενος φόρος στην Ευρώπη για την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται με ενέργεια υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, θα μπορούσαν να

συμβάλουν στη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας δημιουργώντας ανοίγματα για παραγωγούς όπως η Ινδία, δήλωσε στο συνέδριο ο Martin Green, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

"Χτίζοντας ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας, μπορούμε να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας από τους κραδασμούς της επόμενης κρίσης", δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας της Αυστραλίας Chris Bowen σε ομιλία του στο φόρουμ. "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ