Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέργεια: Στα 300 εκατ. προσγειώθηκαν τα υπερκέρδη - Στα 270 εκατ. ευρώ ο φόρος

Ενέργεια - Επενδύσεις
Πηγή: Pixabay

Με 270 εκατ. ευρώ από τους παραγωγούς ενέργειας, πρόκειται τελικά να ενισχυθεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, κατά πληροφορίες, όπως προκύπτει από τον τελικό υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς με βάση το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ για το πρώτο εξάμηνο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κατά πληροφορίες έχει καταθέσει η ΡΑΕ στον υπουργό Ενέργειας, τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας στο εν λόγω εξάμηνο προσδιορίζονται στα 300 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, αφού η κυβέρνηση ετοιμάσει την εφαρμοστική ΚΥΑ για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 90%, το ποσό που θα εισπράξει από την έκτακτη αυτή φορολόγηση του συνόλου των παραγωγών ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.

Τι άλλαξε από τα αρχικά νούμερα

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το αρχικό πόρισμα της ΡΑΕ τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά κατά την περίοδο Οκτώβριος 2021 με Μάρτιος 2022 υπολογίστηκαν συνολικά σε 927.440.000, εκ των οποίων τα 729,91 εκατ. ευρώ ήταν της ΔΕΗ, τα 157,61 εκατ. ευρώ των καθετοποιημένων ιδιωτών συν άλλα 39,92 εκατ. ευρώ από ΑΠΕ χωρίς κρατική ενίσχυση.

Το πόρισμα της ΡΑΕ σημείωνε, όμως, ότι η ΔΕΗ παρείχε εκπτώσεις 335,99 εκατ. ευρώ. Μετά τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ελήφθησαν υπόψη και αφαιρέθηκαν, εκτός από τα 335,99 εκατ. ευρώ, τα κόστη των σταθερών τιμολογίων, καθώς, κατ' αντιστοιχία, και οι σχετικές εκπτώσεις και δαπάνες των υπολοίπων ηλεκτρικών εταιρειών.

Μετά τους επανυπολογισμούς των εκπτώσεων και των ενστάσεων όλων των εταιρειών, αλλά και του κόστους της ΔΕΗ από τα σταθερά τιμολόγια το ποσό των υπερκερδών που η ΡΑΕ υπολόγισε και κατέθεσε στο υπουργείο Ενέργειας και την κυβέρνηση μειώθηκε τελικά στα 300 εκατ. ευρώ.

Το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ αφορά το εξάμηνο Οκτώβριος 2021 με Μάρτιος 2022, ενώ θα ακολουθήσει και νεότερος υπολογισμός για το επόμενο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Πώς κατανέμονται ανά εταιρεία

Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό των υπερκερδών η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει σχετική φόρμουλα, η οποία προβλέπει ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το αρχικό ποσό των υπερκερδών οι εκπτώσεις πάσης φύσεως που παρείχαν οι εταιρείες στους πελάτες τους, οι επιβαρύνσεις που είχαν από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων τους στα ίδια επίπεδα, καθώς και τα ποσά που αφορούν τυχόν διμερή συμβόλαια που διατηρούσαν με άλλες ηλεκτρικές εταιρείες, μέσω των οποίων πωλούσαν ρεύμα σε τιμές χαμηλότερες της χονδρεμπορικής.

Ετσι κατέληξαν στα 300 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό που θα εισπραχθεί από το σύνολο της αγοράς είναι κοντά στα 270 εκατ. ευρώ. Από αυτά, κοντά στα 190 εκατ. ευρώ, αφορά φόρο που θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ, πολύ κοντά στο ποσό (200 εκατ. ευρώ) που ανέμενε η διοίκηση της εταιρείας.

Από τους υπόλοιπους ιδιώτες παραγωγούς (ΗΡΩΝ, Mytilineos, Epedison) θα αντληθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ συνολικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ