Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακρίβεια στο ρεύμα: «Φρένο» στα πάγια - Τι θα προβλέπει η ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα

Πηγή: Pixabay

Για να επιτευχθεί ο στόχος της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας στα τιμολόγια ρεύματος των εταιρειών προμήθειας, το υπουργείο Ενέργειας καταθέτει σήμερα τροπολογία που θα θέτει πλαφόν στην αγορά για τα πάγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η διάταξη, αναφέρουν πληροφορίες, θα υποχρεώνει τις εταιρείες να επαναφέρουν το πάγιο που είχαν έως τις 4 Ιουλίου, απαγορεύοντας επί της ουσίας τη μετατροπή των παγίων, με τη λογική ότι δεν προκύπτει από πουθενά η αύξησή τους.

Το θέμα προέκυψε όταν τη Δευτέρα οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τις τιμές χρέωσης για τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας μεγάλες διαφοροποιήσεις στα πάγια, ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος ή την τιμή της κιλοβατώρας που έθεσαν.

Για παράδειγμα, πάροχος ενέργειας ανακοίνωσε κλιμακωτό μηνιαίο πάγιο που ξεκινά από 9,9 ευρώ για χαμηλές καταναλώσεις και φτάνει έως τα 29,9 ευρώ για πολύ υψηλές καταναλώσεις. Έτσι όμως ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων ποια θα είναι η τελική τιμή που θα πληρώσει.

Συνεπώς, το αποτέλεσμα ήταν και πάλι η σύγκριση να μην είναι εύκολη υπόθεση για τον καταναλωτή, καθώς παρότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, εκτός από την τιμή της κιλοβατώρας, τόσο τα πάγια όσο και πρόσθετοι εμπορικοί όροι κάνουν σύνθετη τη σύγκριση.

►Διαβάστε και: Παπαθανάσης στο OPEN: «Φρένο» στις αυξήσεις παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος με διάταξη νόμου

Η… αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής

Εκτός από τα «αλμυρά» ή μπερδεμένα πάγια, η τροπολογία θα «κουρεύει» και το εφεύρημα της… αρνητικής ρήτρας αναπροσαρμογής στο οποίο προχώρησαν ορισμένοι πάροχοι για να καλύψουν το ρίσκο της τελικής χονδρικής τιμής. Ειδικότερα, υπήρξαν πάροχοι που ανακοίνωσαν μια αρκετά… τσιμπημένη βασική χρέωση, προκειμένου να περιορίσουν το ρίσκο να αυξηθεί η τιμή χονδρικής τον Αύγουστο περισσότερο από όσο υπολογίζουν με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές, προσφέροντας εκ των υστέρων όμως μια σημαντική έκπτωση στους καταναλωτές, εάν η τιμή χονδρικής του Αυγούστου διαμορφωθεί κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο.

Για παράδειγμα, η ενιαία χρέωση μπορεί να ορίζεται στα 0,90 ευρώ/κιλοβατώρα, αλλά να προσφέρεται μια έκπτωση 0,40 ευρώ η κιλοβατώρα στην περίπτωση που η τιμή χονδρικής του Αυγούστου διαμορφωθεί χαμηλότερα από τα 370 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατά κανόνα, οι προμηθευτές ορίζουν μια πολύ υψηλή τιμή-στόχο για την τιμή χονδρικής, κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει την έκπτωση, εκτός εάν ξεπεράσει η τιμή χονδρικής κάθε ρεκόρ.

Με αυτή τη δόμηση των τιμολογίων, πάντως, όχι μόνο δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια για να πάρει αποφάσεις ο καταναλωτής, αλλά η σχέση με τον προμηθευτή ρεύματος μετατρέπεται σε ένα είδος στοιχήματος σε προθεσμιακό συμβόλαιο.

Παρέμβαση ΡΑΕ

Σήμερα, επίσης, όλοι οι πάροχοι καλούνται, με βάση επιστολή που παρέλαβαν από τη ΡΑΕ, να της στείλουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο είναι κοστοστρεφή.

Στην επιστολή της, η Αρχή καλεί τους προμηθευτές να τεκμηριώσουν με αναλυτικά στοιχεία την κοστοστρέφεια των τιμολογίων τους, καλώντας τους να εξηγήσουν πώς εξηγείται η παρουσίαση τιμολογίων με διαφορετικά πάγια έναντι όσων είχαν έως σήμερα, αλλά και διαφορετικών παγίων ανά τιμολόγιο. Στόχος της παρέμβασης είναι να πετύχει ο στόχος ο καταναλωτής να έχει μπροστά του μια ξεκάθαρη τιμή για να μπορεί να συγκρίνει.

►Διαβάστε και: Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια του Αυγούστου - Παραδείγματα

Ρεκόρ στην τιμή φυσικού αερίου ανεβάζει τις τιμές

Στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας μείωσε τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream η Gazprom από χθες το πρωί, υλοποιώντας την πρόσφατη σχετική ανακοίνωση, με αποτέλεσμα νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου. Το αποτέλεσμα ήταν νέα άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου, που έκλεισε στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα με ανώτατο ημέρας τα 227,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες χώρες και στην Ελλάδα, που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα χθες Τετάρτη 27/7 ήταν στα 473,93 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τάση που προεξοφλεί ανοδική πορεία στα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ