Νέα
  • ΓΔ: 1015.43 0.00%
  • Τζίρος: 27,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Το σχέδιο για diesel σε 5 μονάδες - Ο ρόλος της ΡΑΕ και το φυσικό αέριο που πρέπει να αντικατασταθεί

Πηγή: Pixabay

Πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης στο ΥΠΕΝ υπό τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για να είναι δυνατή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η υποκατάσταση με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο στις 5 μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που μπορούν να το κάνουν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ και της Motor Oil, οι οποίοι και διαβεβαίωσαν για τη διαθεσιμότητα πετρελαίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Στόχος του υπουργείου Ενέργειας είναι να προετοιμάσει τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενο έλλειμμα αερίου που μπορεί να προκύψει και όπως εκτιμάται μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1,9 έως 4,2 τεραβατωρών.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω ενδεχόμενης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο πρέπει να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ, με βάση τα ισχύοντα στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Τη δυνατότητα μετατροπής σε παραγωγή από ντίζελ διαθέτουν 5 μονάδες, η Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, οι μονάδες της ΔΕΗ στο Λαύριο IV και την Κομοτηνή, όπως και η μονάδα της Ήρων Θερμοηλεκτρική.

Ο ρόλος της ΡΑΕ

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, απαιτείται η καταγραφή από τη ΡΑΕ των αναγκών σε ντίζελ της ηλεκτροπαραγωγής. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ΡΑΕ αναμένεται να καλέσει τους ηλεκτροπαραγωγούς για να καταθέσουν τα δεδομένα των μονάδων τους, σχετικά με τις δυνατότητες και το χρόνο που μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ αλλά και τις ποσότητες καυσίμου που χρειάζονται.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό πλάνο και να υπολογιστεί με ακρίβεια, το πόσες μέρες το χρόνο μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ και ποιες ποσότητες ντίζελ απαιτούνται.

Το σχέδιο έκτακτης δράσης της ΡΑΕ προβλέπει τη λειτουργία πέντε μονάδων αερίου με ντίζελ, οι οποίες θα πρέπει παράλληλα να διαθέτουν επαρκή αποθέματα του καυσίμου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι ανάγκες αποθεμάτων ενισχύθηκαν από τις 5 στις 20 ημέρες ή μέχρι την μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα των εγκαταστάσεών τους. Η προθεσμία για να φτάσουν το επίπεδο αυτό είναι η 1η Νοεμβρίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ