Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΡΑΕ: Οι αλλαγές που ζητά από τους παρόχους στους λογαριασμούς ρεύματος

Πηγή: Pixabay

Νέα σύσταση προς τους προμηθευτές ρεύματος εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με την οποία τους προτρέπει να εκδώσουν νέους ομοιόμορφους και ενιαίους λογαριασμούς όπου θα φαίνονται οι χρεώσεις, οι πάγιες χρεώσεις, οι εκπτώσεις αλλά και οι κρατικές επιδοτήσεις.

Ειδικότερα, αργά το βράδυ του Σαββάτου η ΡΑΕ εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αποτύπωση των Χρεώσεων Προμήθειας και της Κρατικής Επιδότησης μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΡΑΕ αναφέρονται τα εξής:

«Όπως παρατηρήθηκε, οι Προμηθευτές έχουν υιοθετήσει διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης της απαραίτητης ενημέρωσης για τον τρόπο που προέκυψε η τελική τιμή. Η διαπιστούμενη ποικιλομορφία και ετερογένειαδυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την ορθή, περιεκτική και πλήρη πληροφόρηση, καθώς και τη συγκρισιμότητα των προϊόντων προμήθειας. Ως εκ τούτου, η ΡΑΕ, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι ο τρόπος παρουσίασης της «τελικής τιμής καταναλωτή», καθώς και της επιδότησης μέσω του ΤΕΜ, επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση της βούλησης του καταναλωτή για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας και, υπό αυτήν την έννοια, συνιστά στοιχείο που δύναται να αναχθεί σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα για κάθε Προμηθευτή, έκρινε σκόπιμη και αναγκαία την εναρμόνιση των σχετικών καταχωρίσεων.

Η εν λόγω εναρμόνιση θεωρήθηκε το αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό μέσο προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμευτικές απαιτήσεις του άρθρου 138 παρ. 4 εδάφια (δ) και (ε) του ν. 4951/2022, να διασφαλισθεί το δικαίωμα του καταναλωτή σε «ενσυνείδητη επιλογή» και να αποφευχθούν αθέμιτες πρακτικές που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω, η ΡΑΕ, με απόφαση της Ολομέλειάς της κατά την από 4.8.2022 συνεδρίασή της, σε άσκηση των αρμοδιοτήτων της εκ των άρθρων 3, 22 παρ. 1 και 4, 24 και 49 του ν. 4001/2011 και του άρθρου 138 παρ. 5 του ν. 4951/2022, προέβη στην έκδοση Κατευθυντηρίων Οδηγιών σχετικά με την τιμολόγηση των προγραμμάτων προμήθειας που καταρτίστηκαν στη βάση του άρθρου 138 του ν. 4951/2022. 

Σχετικώς, συστήνεται στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας να υιοθετήσουν την ακόλουθη μορφή απεικόνισης της αρχικής – βασικής χρέωσης Προμήθειας, της αποτύπωσης της κρατικής επιδότησης και της προκύπτουσας τελικής τιμής καταναλωτή. Ο εν λόγω μορφότυπος θα πρέπει να υιοθετείται σε κάθεδημοσιευμένο τιμοκατάλογο, ενημερωτική επικοινωνία, εμπορική – διαφημιστική καταχώριση, καθώς και στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης. Επισημαίνεται ότι το σύνολο των κάτωθι στοιχείων οφείλει να έχει το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς, χρώματος και φόντου, καθώς και να τίθεται στο ίδιο οπτικό επίπεδο. Σε συνέχεια των ανωτέρω, συστήνεται η υιοθέτηση του ακόλουθου υποδείγματος αποτύπωσης των Χρεώσεων Προμήθειας και Κρατικής Επιδότησης μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψιν τις διατάξεις του άρθρου 138 παρ. 2 του ν. 4951/2022

Υπόδειγμα αποτύπωσης των Χρεώσεων Προμήθειας και της κρατικής επιδότησης μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εμπορικές επικοινωνίες των Προμηθευτών και στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης.

Σημείωση: όλες οι  τιμές αποτυπώνονται με το ίδιο μέγεθος χρησιμοποιούμενων χαρακτήρων, χρώματος και φόντου».

Αύριο πάντως εκπνέει η δεύτερη προθεσμία που είχε θέσει η ΡΑΕ σε τρεις παρόχους για τη συμμόρφωση τους στις υποδείξεις που είχε κάνει για τις διαφημίσεις των χρεώσεων, καθώς είχε εντοπίσει ότι παραπλανούν τους καταναλωτές.

Νέοι τιμοκατάλογοι για Σεπτέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τους νέους τιμοκαταλόγους τους για τον Σεπτέμβριο στις 20 Αυγούστου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ