Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Με παρέμβαση Ουγγαρίας επανέρχεται η ροή ρωσικού πετρελαίου στην Κεντρική Ευρώπη

Εκκινούν εκ νέου οι ροές πετρελαίου στην κεντρική Ευρώπη δηλώνει η Ρωσία, αφότου η ουγγρική εταιρεία διύλισης παρενέβη προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα που ανέκυψε με την πληρωμή για τον Αύγουστο.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της ρωσικής Transneft, οι ροές στο νότιο κομμάτι του αγωγού Druzhba ενδέχεται να φτάσουν στη Σλοβακία μέχρι το τέλος της ημέρας. Το «πράσινο φως» για την αναπλήρωση των ροών έχει δώσει και η Ουκρανία, μέσω της οποίας διέρχεται ο αγωγός.

Ηδη το σλοβακικό διυλιστήριο Slovnaft, μονάδα της ουγγρικής MOL, δήλωσε ότι το πετρέλαιο στη Σλοβακία είχε αρχίσει να φτάνει και οι ροές προς την Ουγγαρία αναμένεται να αποκατασταθούν την Πέμπτη. Οι ροές δυτικότερα προς την Τσεχική Δημοκρατία δεν ξεκίνησαν ξανά.

Εφόσον επανεκκινήσουν οι ροές θα δωθεί μία μικρή ανάσα ανακούφισης στην Ευρώπη, όπου η ενεργειακή κρίση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Μάλιστα, εάν η διακοπή διαρκούσε μεγάλο διάστημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετώπιζε η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα, όμως, ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά και της χαμηλής στάθμης των νερών στους ποταμούς, που δυσχεραίνουν τη μεταφορά άνθρακα και ντίζελ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Transneft ανακοίνωσε τη διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία μετά την απόρριψη μίας τραπεζικής συναλλαγής. Σε ανακοίνωσή της, η Transneft εξηγούσε πως η πληρωμή για τα δικαιώματα διέλευσης μέσω της Ουκρανίας για τον Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου επειδή τέθηκαν σε ισχύ ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ