Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ράλι τιμών στην ενέργεια - Αγώνας δρόμου για περισσότερες επιδοτήσεις

Πηγή: Pixabay

Το όριο των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα έσπασε και πάλι η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που προοιωνίζεται μια συνεχή ανοδική πορεία το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 13/8/2022 διαμορφώθηκε στα 408 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 10,9%, το φυσικό αέριο 48,2% τα υδροηλεκτρικά 7,1% οι εισαγωγές 7,6% και οι ανανεώσιμες 20,1%. Να σημειωθεί ότι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζει καθημερινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον Αύγουστο η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM). διαμορφώνεται στα 374,93 ευρώ/MWh, από τα 335 ευρώ/MWh, που ήταν τον Ιούλιο.

Ανησυχητικά τα δεδομένα 

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ξηρασίας, των μεγάλων αναγκών για εισαγωγές στη Γαλλία, την πτώση της στάθμης στα ποτάμια και τα προσκόμματα στις ποτάμιες μεταφορές που επηρεάζουν την κάλυψη σε άνθρακα θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.

Στο φυσικό αέριο, το ολλανδικό συμβόλαιο μηνός, που αποτελεί το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, βρίσκεται στα 208,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι περίπου 10 φορές υψηλότερη τιμή από τον μέσο όρο αυτής της περιόδου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη για μήνες θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς απομένουν μόλις δύο μήνες πριν από την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης σχολιάζει το Bloomberg.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκαν ανοδικά για τέταρτη εβδομάδα την εβδομάδα που πέρασε, καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για ακόμη βαθύτερη κρίση προσφοράς τον χειμώνα που θα μπορούσε να ωθήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.

Αντίστοιχα ανοδικά κινούνται οι τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος φτάνει τα 446,85 ευρώ/MWh στην Ιταλία, με πτώση 7,9%, η Γερμανία και η Δανία έχει τιμή στα 377,74 ευρώ/MWh με πτώση 13,5%, η Ρουμανία στα 406,9ευρώ/MWh, η Βουλγαρία στα 406,31 ευρώ/MWh με άνοδο 2,9%, η Γαλλία στα 396,94 ευρώ/ΜWh, με πτώση 10,8%.

Ολο και περισσότερες επιδοτήσεις

Παρά τη συνεχή ανοδική πορεία των τιμών, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη γενναία στήριξη των νοικοκυριών με όλο και μεγαλύτερες επιδοτήσεις, με στόχο να κοστίζει 0,15-0,18 λεπτά η κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα με την τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Με βάση την ανοδική πορεία των τιμών τον Αύγουστο, το κόστος επιδότησης του Σεπτεμβρίου μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί υψηλότερα από τα 1,136 δισ. ευρώ του Αυγούστου και να φτάσει τα 1,3-1,4 δισ. ευρώ.

Στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν όσο γίνεται μεγαλύτερα κεφάλαια για να στηρίξει την πολιτική επιδοτήσεων. Ο Μηχανισμός για το πλαφόν στις εταιρείες παραγωγής ρεύματος εταιρείες μπορεί να συνεισφέρει τον Αύγουστο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ακόμη και 900 εκατ. ευρώ υπερέσοδα (30 εκατ. ευρώ την ημέρα) και μαζί με τα 50-60 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπραχθούν από τους ρύπους να συγκεντρώσουν 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα προστεθούν από τα ΥΚΩ, ενώ αναμένεται και η πρώτη ένεση ρευστότητας από το υπουργείο Οικονομικών προς το ΤΕΜ τον Αύγουστο τουλάχιστον κατά 150 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ