Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Προς τα 620 ευρώ ανά μεγαβατώρα «πετάει» η επιδότηση των λογαριασμών τον Σεπτέμβριο

Σε πακέτο επιδότησης - μαμούθ προχωρά τελικά η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να σβήσει τη φωτιά που άναψαν στην αγορά ενέργειας οι φουσκωμένες τιμές που ανακοίνωσαν το Σάββατο οι πάροχοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει έως και διπλάσιες επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά από τον Αύγουστο -όταν η επιδότηση κυμάνθηκε στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα- καθώς η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα ξεπεράσει και το φράγμα των 600 ευρώ η μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να πλησιάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 620 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Πρόκειται για μια αύξηση της επιδότησης της τάξης του 84%

Τα τελικά ποσά των επιδοτήσεων στην ενέργεια για το μήνα Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη, 23/08/2022 στις 09:30 το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

«Όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και τον μήνα Σεπτέμβριο αλλά και όλους τους επόμενους μήνες που θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Έλληνες καταναλωτές», δήλωνε χθες ο ΥΠΕΝ, Κ. Σκρέκας, προσθέτοντας πως:   

«Είναι κοινή συνείδηση των Ελλήνων αλλά και όλων των Ευρωπαίων ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, με τις τιμές λιανικής στην ενέργεια να καταγράφουν ιστορικά υψηλά. Είναι όμως πλέον κοινή συνείδηση και το ότι η κυβέρνηση έχει προνοήσει εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επώδυνες συνέπειες από μια πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αυτό επιτυγχάνεται:

  • Με μέτρα ρυθμιστικά, όπως ο νέος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής.
  • Με τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών κάθε μήνα, απορροφώντας το 80%- 90% των αυξήσεων και έχοντας διαθέσει από την έναρξη της κρίσης μέχρι τον περασμένο μήνα, ποσό που ξεπερνά τα 6,2 δισεκ.€
  • Με την επέκταση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια φυσικού αερίου ακόμα και υπό τα πλέον δυσμενή σενάρια για την εξέλιξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο κ. Σκρέκας. 

Τον Αύγουστο απαιτήθηκαν 1,1 δισ. ευρώ για να επιδοτηθεί η μεγαβατώρα με 337 ευρώ και όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στον real FM το συνολικό κονδύλι μόνο για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Η φόρμουλα

Η φόρμουλα που θα ακολουθηθεί για τον Σεπτέμβριο είναι η ίδια με την φόρμουλα του Αυγούστου, καθώς θα επιδοτηθούν με ένα ποσό της τάξης των 620 ευρώ ανά μεγαβατώρα το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης στις κύριες και μη κύριες κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. 

Στόχος είναι η τελική τιμή της κιλοβατώρας να πέσει κάτω από τα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα και συγκεκριμένα κοντά στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα, στα επίπεδα δηλαδή του Αυγούστου που διανύουμε.

Ειδικότερα, με επιδότηση κοντά στα 620 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 0,620 ευρώ η κιλοβατώρα η τελική τιμή της κιλοβατώρας πέφτει κοντά στα 0,168 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 300KWh το μήνα θα πληρώσει τον Σεπτέμβριο λιγότερα από 75 ευρώ, ακριβώς δηλαδή όσα θα πληρώσει και για την κατανάλωση του Αυγούστου, πρώτου μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. 

Υψηλότερη θα είναι η τελική επιδότηση για τους δικαιούχους ΚΟΤ, ώστε να απορροφηθεί έως και το 100% της αύξησης. 

Διαφορετικό θα είναι το ποσό της επιδότησης για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη και τον Αύγουστο, όταν κυμάνθηκε στα 300 ευρώ ανά MWh για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά.

Μικρότερη θα είναι η επιδότηση για τους βιομηχανικούς καταναλωτές. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ