Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Το νέο μοντέλο επιδοτήσεων με πλαφόν και κίνητρα εξοικονόμησης

Πηγή: Eirokinissi

Νέο μοντέλο στην επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έρχεται με επίκεντρο την εξοικονόμηση ενέργειας. Η διαχείριση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες και μέσα στον δύσκολο χειμώνα είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. 

Ο Έλληνας υπουργός ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, περιέγραψε χθες στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ το πλαίσιο του νέου σχήματος επιδοτήσεων που μπαίνει σε εφαρμογή πιθανότατα κιόλας από τον Οκτώβριο.   

Ο ίδιος έκανε λόγο χθες στην Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για «μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά που θα μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου». 

Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις. 

Η φόρμουλα για τις νέες επιδοτήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα σενάρια που έχουν βρεθεί στο τραπέζι προβλέπουν συνδυασμό:

  1. οριζόντιας επιδότησης με υψηλή απορρόφηση της αύξησης (όπως περίπου συμβαίνει σημέρα) μέχρι όμως ένα συγκεκριμένο πλαφόν κατανάλωσης ρεύματος και
  2. κλιμακωτή επιδότηση για την κατανάλωση πάνω από αυτό το πλαφόν ανάλογα με την εξοικονόμηση που θα πετύχουν τα νοικοκυριά.  

Πλαφόν και εξοικονόμηση

Όπως είχε γράψει η «Η», αυτό που έχει εξεταστεί είναι η επιβολή ενός πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος ώστε οι επιδοτήσεις να συνδεθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας. Στόχος είναι τα νοικοκυριά που καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, να επιδοτούνται περισσότερο από το κράτος.

Το νέο μοντέλο αναμένεται να συνδυάζει την οριζόντια κατανάλωση με το κίνητρο της εξοικονόμησης.

Ο Κ. Σκρέκας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις και τα σενάρια που βρίσκονταν τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι, τα οποία ωστόσο ήταν ανοιχτά σε τροποποιήσεις ανάλογα με το δημοσιονομικό κόστος της εκάστοτε επιλογής: 

  1. Μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης κιλοβατωρών η επιδότηση αναμένεται να είναι υψηλή και οριζόντια για όλους, ώστε να απορροφά τη μεγάλη πλειοψηφία της αύξησης. Για παράδειγμα πέρσι το χειμώνα το πλαφόν της επιδότησης είχε οριστεί στις 300 kWH ωστόσο η επιπλέον κατανάλωση δεν επιδοτήθηκε. Φέτος αυτό αλλάζει
  2. Για την υπόλοιπη κατανάλωση ρεύματος, πάνω από το πλαφόν που θα οριστεί, η επιδότηση αναμένεται να εξαρτάται από την εξοικονόμηση. Για να κερδίσει το νοικοκυριό την ύψιστη επιδότηση και για την έξτρα κατανάλωση (πάνω από το πλαφόν) θα πρέπει να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας 15% (ή 10%). Αν πετύχει μικρότερο ποσοστό εξοικονόμησης αντίστοιχα και κλιμακωτά θα μειώνεται και η επιδότηση για την έξτρα κατανάλωση. Δηλαδή αν πετύχει εξοικονόμηση 5% θα έχει μικρότερη επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από το πλαφόν. 

Ποιοι θα πάρουν την υψηλότερη επιδότηση

Συνεπώς, εφόσον εγκριθεί και προχωρήσει αυτό το σύστημα, τα νοικοκυριά που θα πετύχουν μείωση κατανάλωσης ρεύματος 15% θα εξασφαλίζουν υψηλή επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης τους. 

Αντίθετα, τα νοικοκυριά που δεν θα εξοικονομήσουν 15% ηλεκτρική ενέργεια θα έχουν υψηλή επιδότηση για ένα τμήμα της κατανάλωσης τους (όπως οι υπόλοιποι) και μικρότερη επιδότηση για την υπόλοιπη κατανάλωση - Δηλαδή συνολικά χαμηλότερη επιδότηση.  

Η σύγκριση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκριση που θα δείχνει το ποσοστό εξοικονόμησης και συνεπώς το ύψος της επιδότησης εξετάζεται να γίνεται με την κατανάλωση του ίδιου διαστήματος ή για πέρσι (2021 - 2022) όταν υπήρχε ενεργειακή κρίση και επιδοτήσεις ή πιθανότατα με την κατανάλωση του ίδιου διαστήματος πρόπερσι (2020-2021), όταν ακόμη δεν υπήρχε ενεργειακή κρίση και επιδοτήσεις (αλλά πανδημία).

Προφανώς οι συγκρίσεις θα γίνονται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Γεωγραφικά κριτήρια;

Σε ένα από τα σενάρια και τις εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι υπάρχουν και γεωγραφικά κριτήρια που επηρεάζουν το σχήμα της επιδότησης με την ίδια λογική που διαπερνά και το επίδομα θέρμανσης. 

Για παράδειγμα θα μπορούσε σε συγκεκριμένες περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά, το πλαφόν της οριζόντιας επιδότησης να είναι υψηλότερο.

Μένει ωστόσο να φανεί ποια από τα στοιχεία της φόρμουλας θα συμπεριληφθούν στο τελικό μοντέλο.  

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της εξοικονόμησης και από τους ίδιους τους πολίτες, θα τεθεί άμεσα στο προσκήνιο και η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετική ενημερωτική καμπάνια που θα τρέξει μετά τη ΔΕΘ.

Αντίστοιχο σύστημα κινητροδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας θα υιοθετηθεί και για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ