Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Σκρέκας: Θα αντλήσουμε 1,2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό των πλαφόν τον Σεπτέμβριο

Πηγή: Eurokinissi

Στα αυξημένα έσοδα που αναμένεται να έχει ο ελληνικός Μηχανισμός για το πλαφόν στη χονδρική αναφέρθηκε χθες, μιλώντας σε εκδήλωση της ΡΑΕ στη ΔΕΘ, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι αναμένει για τον Σεπτέμβριο έσοδα 1,2 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως επίσης είπε, η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων προέρχεται κατά 70% από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και κατά 30% από τον προϋπολογισμό και συνολικά έτσι η κυβέρνηση καταφέρνει να καλύπτει το 94% της αύξησης στο ρεύμα.

Στο 1,5 δισ. ευρώ τα έσοδα

Συνολικά, από την έναρξη εφαρμογής του μέχρι τα τέλη Αυγούστου τα έσοδα του Μηχανισμού ήταν 1,5 δισ. ευρώ με μεγαλύτερη τη συνεισφορά των ΑΠΕ, ακολούθως της ΔΕΗ (που διαθέτει υδροηλεκτρικά και λιγνίτες) και λιγότερο των υπόλοιπων παραγωγών ενέργειας από φυσικό αέριο. Ωστόσο όταν αυξάνεται η Οριακή Τιμή Συστήματος, ανάλογα αυξάνονται τα έσοδα για τον Μηχανισμό.

Με τον μηχανισμό που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση από τον Ιούλιο, στην πράξη αποσυνδέθηκε η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, η οποία πλέον καθορίζεται κάθε μήνα από την ΡΑΕ. Οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν εισπράττουν τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αλλά τις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές οι οποίες εξασφαλίζουν την κάλυψη του κόστους (που είναι διαφορετικό ανά τεχνολογία) συν ένα εύλογο κέρδος. Για το Σεπτέμβριο οι τιμές που καθορίστηκαν είναι 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις λιγνιτικές μονάδες, 564,18 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, 797,3 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου, 112 ευρώ για τα υδροηλεκτρικά και 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ΑΠΕ.

Πριν από την εφαρμογή του Μηχανισμού η τιμή ενέργειας καθοριζόταν από το μοντέλο αγοράς που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται με βάση την τιμή που προσφέρει η ακριβότερη μονάδα που απαιτείται κάθε ώρα για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πράξη έτσι η τιμή καθορίζεται από τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες – λόγω της εκτόξευσης της διεθνούς τιμής του καυσίμου – είναι οι ακριβότερες. Όλες οι μονάδες (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ κλπ.) αποζημιώνονταν με την τιμή που διαμορφώνει η ακριβότερη μονάδα, αντλώντας υπερκέρδη.

Η ευρωπαϊκή πρόταση

Η πλειοψηφία των υπουργών Ενέργειας συμφωνούν στο να εξεταστεί πανευρωπαϊκά η λειτουργία ενός ανάλογου Μηχανισμού. Ο μηχανισμός που προτείνει η Κομισιόν όμως αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, εκτός φυσικού αερίου, όπως είχε αναφέρει και στο σχέδιο Repower EU, το οποίο έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν «ταβάνι» τιμής σε όλες τις τεχνολογίες που δεν καθορίζουν την οριακή τιμή συστήματος στις χονδρεμπορικές αγορές.

Το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν στο προσχέδιο της, δηλαδή, τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι υψηλότερο από το πλαφόν που έχει θέσει η Ελλάδα ανά τεχνολογία, η οποία δεν εξαιρεί ούτε τους παραγωγούς από φυσικό αέριο.

Τις επόμενες ημέρες, η Κομισιόν τις δικές της προτάσεις για πλαφόν στη χονδρική οι οποίοι θα αποτελέσουν Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ