Νέα
  • ΓΔ: 1421.08 +1.19%
  • Τζίρος: 63,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Ανακοινώνονται οι νέες τιμές - Πού θα κινηθούν, τι θα γίνει με την επιδότηση

Πηγή: ΑΠΕ

Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τον μήνα Οκτώβριο για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, αφού οι τιμές για τη μεγαβατώρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα θα είναι χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα.

Οι χαμηλότερες τιμές σε συνδυασμό με το νέο σύστημα επιδοτήσεων θα μειώσουν ανάλογα την ανάγκη χρηματοδότησης επιδοτήσεων στο ρεύμα.

Προς αποκλιμάκωση έως 15% οι τιμές

Πληροφορίες από τις εταιρείες προμήθειας αναφέρουν ότι θα αποκλιμακώσουν τις τιμές τους κατά 5%-15% (σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν τον προηγούμενο μήνα). Ο λόγος είναι η τιμή του φυσικού αερίου που έχει μειωθεί κάτω από τα 200 ευρώ, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει το κρύο.

Καθώς η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ανάλογη αποκλιμάκωση εκτιμάται ότι θα έχει και η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις κατανάλωσης για τον μήνα Οκτώβριο.

Πληροφορίες από τους παρόχους αναφέρουν ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν από 0,590 έως 0,690 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Εν αναμονή του νέου μοντέλου επιδοτήσεων

Ωστόσο, η τελική τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα καθοριστεί από το ύψος των επιδοτήσεων. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δημοσιοποιήσει το νέο μοντέλο των επιδοτήσεων λογαριασμών την επόμενη μέρα ανακοίνωσης των τιμολογίων για τον Οκτώβριο, οπότε και θα μπορεί να υπολογιστεί το τελικό κόστος της μεγαβατώρας.

Στα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας είναι να δημιουργηθούν τρεις κλίμακες κατανάλωσης που θα καθορίζουν και το ύψος της επιδότησης:

  • Στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης, που εκτιμάται ότι θα είναι έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο.
  • Στην ενδιάμεση (εκτιμάται στα επίπεδα έως 1.000 κιλοβατώρες τον μήνα) η ενίσχυση θα είναι λίγο χαμηλότερη, και
  • στο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση η επιχορήγηση θα είναι η μικρότερη.

Επίσης, τα κλιμάκια των υψηλών καταναλώσεων εφόσον μειώνουν τη χρήση ρεύματος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι θα ανεβαίνουν στο αμέσως επόμενο υψηλότερο ποσό επιδότησης.

Το νέο μοντέλο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου και για τις καταναλώσεις όλου του μήνα, δηλαδή για τους λογαριασμούς που θα πάρουν στα χέρια τους οι πολίτες τον Νοέμβριο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ