Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: 400 εκατ. από το ειδικό τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή - Τι θα γίνει με τον μηχανισμό

Πηγή: Pixabay

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει η ηλεκτροπαραγωγή, στην οποία απευθύνεται και πάλι για να βρει τα πρόσθετα έσοδα με τα οποία θέλει να ενισχύσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μετά τον νόμο για τα υπερκέρδη που τελικά υπολογίζονται σε 450 εκατ. ευρώ, τα 100 εκατ. τον μήνα που αντλεί από τον μηχανισμό πλαφόν, η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο καλείται να καταβάλει ακόμη 400 εκατ. τον χρόνο, μετά την επιβολή ειδικού τέλους για τη χρήση φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε χθες.

Το ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική MWh, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ξάφνιασε τους πάντες και όλες οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο -ΔΕΗ, ProtergiaElpedison και ΗΡΩΝ- μετρούν τις επιπτώσεις του και αναρωτιούνται αν πράγματι μπορεί να εφαρμοστεί.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτροπαραγωγή πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο κατανάλωσε το 67,27% της εγχώριας ζήτησης με 20,39 TWh σε σύνολο κατανάλωσης 30,31 TWh. Σε ετήσια βάση η κατανάλωση όλων των μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι 40 TWh και επομένως το κόστος του νέου χαρατσιού για τους παραγωγούς ενέργειας θα είναι 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ερχονται αλλαγές στον ελληνικό μηχανισμό;

Το ξαφνικό αυτό νέο μέτρο λίγες ημέρες πριν αποφασίσει η Κομισιόν την επιβολή ενός μηχανισμού πλαφόν χονδρεμπορικής σε όλη την Ευρώπη, δημιούργησε μια έντονη συζήτηση για το αν μπορεί να έρθουν αλλαγές στον ελληνικό μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή πρόταση για τον μηχανισμό πλαφόν δεν περιλαμβάνει τις μονάδες φυσικού αερίου και κάποιοι θεωρούν ότι ίσως το υπουργείο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να επιβληθεί ο νέος μηχανισμός αναγκαστικά σε όλα τα κράτη-μέλη.

Στην περίπτωση αυτή εξαίρεσης των μονάδων αερίου από το πλαφόν και στην Ελλάδα, το μέτρο αυτό, το νέο ειδικό τέλος, θα μπορούσε να συνεχίσει να φέρνει κάποια έσοδα από την ηλεκτροπαραγωγή στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Αλλες πληροφορίες, όμως, υποστηρίζουν ότι η πρόταση της Κομισιόν για τα μέτρα επιτρέπει στα κράτη που έχουν εφαρμόσει άλλους μηχανισμούς να τους διατηρήσουν και δεν πρόκειται να αλλάξει ο υφιστάμενος μηχανισμός πλαφόν στη χονδρική και να εξαιρεθούν οι μονάδες φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Ενέργειας είχε αναφέρει πρόσφατα ότι στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του μηχανισμού χονδρεμπορικής οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν συνεισφέρει με 200 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στόχος του υπουργείου είναι να συνεχίσουν να συνεισφέρουν. Σημειώνουν, επίσης, ότι έχουν τα περιθώρια να το κάνουν, καθώς ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων μέσω του μηχανισμού τούς αφήνει σημαντικό περιθώριο κέρδους.

Τι είπε ο Κώστας Σκρέκας

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας ανέφερε:

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρών ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου.

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ