Νέα

Κ. Σκρέκας: Ερχεται επιδότηση «ασανσέρ» για το φυσικό αέριο το χειμώνα - Παραδείγματα

Πηγή: Eurokinissi

Κρατική επιδότηση με τη μέθοδο του… ασανσέρ τους μήνες του χειμώνα στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, η οποία θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα προς τα κάτω ή προς τα πάνω ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών, εξήγγειλε μιλώντας την Κυριακή 25/9 στο OPEN και στην πρωινή εκμπομπή «Τώρα Μαζί» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Επειδή - όπως είπε - δεν μπορούν τα περισσότερα από τα 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο να αλλάξουν καυστήρα και να αλλάξουν καύσιμο από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, «ανακοινώσαμε επιδότηση 90 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο και αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου και την επιδότηση διασφαλίζουμε πως οι λογαριασμοί θα είναι προσιτοί».

Θα είναι φτηνότεροι οι λογαριασμοί φυσικού αερίου από την περσινή χρονιά; «Όχι, θα είναι ακριβότεροι. Πρέπει να τα πούμε όλα. Θα είναι πιο ακριβοί από την περσινή χρονιά, αλλά όχι σε ένα επίπεδο που θα είναι αδύνατον για ένα νοικοκυριό να ζεστάνει το σπίτι του», εξήγησε ο κ. Σκρέκας. 

Η επιδότηση θα μείνει στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα και τους επόμενους μήνες;

«Αν η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς χρηματαγορές παραμείνει στα σημερινά επίπεδα η επιδότηση θα παραμείνει στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα. Αν μειωθεί η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί και η επιδότηση. Αν αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί και η επιδότηση», διαβεβαίωσε ο ίδιος. 

Το νέο μοντέλο κρατικών επιδοτήσεων που μπαίνει σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, δείχνει αύξηση 42% του κόστους στη λιανική για το φυσικό αέριο, συγκριτικά με την περσινή περίοδο θέρμανσης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της οριζόντιας επιδότησης στα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, από τα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα με στόχο να απορροφήσει πάνω από το 50% της αύξησης συγκριτικά με πέρσι για 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος και κατανάλωσης. 

Σύμφωνα με τα αναλυτικά παραδείγματα που ετοίμασαν για την «Ημερησία» οι αναλυτές της πλατφόρμας www.allazorevma.gr, το φυσικό αέριο θα κοστίσει στα νοικοκυριά κατά μέσο όρο φέτος 42% ακριβότερα από πέρσι (οι επιδοτήσεις απορροφούν δηλαδή το 58% της αύξησης). Αναλυτικά: 

Πέρσι:  

 • Η μεσοσταθμική τιμή λιανικής την περσινή χειμερινή περίοδο (09/21 - 08/22) ήταν 106€/MWh 
 • Η επιδότηση πέρσι κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 20€/MWh 
 • Η τελική τιμή λιανικής για τα νοικοκυριά κινήθηκε στα 86€/MWh κατά μέσο όρο 

Φέτος:

 • Η τιμή λιανικής τον φετινό Οκτώβριο εκτιμάται πως θα κινηθεί στα 212€/MWh 
 • Η επιδότηση φέτος θα κινηθεί στα 90€/MWh 
 • Συνεπώς, η τελική τιμή λιανικής για τα νοικοκυριά θα κινηθεί στα 122€/MWh. 

Αυτό σημαίνει πως: 

Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση φυσικού αερίου 1.000KWh το μήνα, που ανάβει θέρμανση 5 μήνες φέτος (Νοέμβριος - Μάρτιος)

 • Πέρσι πλήρωσε 430€ 
 • Φέτος θα πληρώσει 610€ 
 • Αύξηση 180€ - 42% (συγκριτικά με πέρσι)

Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση φυσικού αερίου 1.000KWh το μήνα, που ανάβει θέρμανση 4 μήνες φέτος (Δεκέμβριος - Μάρτιος)

 • Πέρσι πλήρωσε 344€ 
 • Φέτος θα πληρώσει 488€ 
 • Αύξηση 144€ - 42% (συγκριτικά με πέρσι)

Το κόστος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα η μέση ετήσια κατανάλωση για ένα νοικοκυριό είναι 5.000 - 7.000 KWh. Αυτό σημαίνει πως φέτος θα πληρώσει 610€ - 854€ έναντι 430€ - 602€ πέρσι. 

Στην Θεσσαλονίκη η μέση ετήσια κατανάλωση για ένα νοικοκυριό είναι 8.000 - 12.000 KWh. Αυτό σημαίνει πως φέτος θα πληρώσει 976€ - 1.464€ έναντι 688€ - 1.032€ πέρσι.

Στα ύψη η χονδρική

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η χονδρική έχει πετάξει 900% πάνω από την μέση τιμή της περιόδου πριν την ενεργειακή κρίση, δηλαδή έχει σχεδόν 10πλασιαστεί. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ