Νέα
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Γιατί οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κεντρική Ευρώπη είναι κρίσιμες για την Ελλάδα

Πηγή: Pixabay

Μια πρόταση με στόχο τη διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας με αυτό της Κεντρικής Ευρώπης ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στο Συνέδριο Renewable & Storage Forum.

Ειδικότερα, όπως είπε η Ελλάδα, έχει καταθέσει πρόταση σε Αυστρία και Γερμανία για ηλεκτρική διασύνδεση μεταφοράς πράσινης ενέργειας που θα συνδέει την Ελλάδα με Αυστρία και Νότια Γερμανία, αρχικά για 3 GW που θα φτάνει τα 9 GW. Στόχος της νέας διασύνδεσης είναι η μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με απευθείας καλώδιο από τη Νοτιοανατολική στη Δυτική Ευρώπη.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Ο κ. Σκρέκας είπε πως το σχέδιο, που χαρακτήρισε δύσκολο, προβλέπει πως η νέα διασύνδεση θα διασχίζει την Αλβανία και τις βορειότερες χώρες μέχρι να φτάσει και στην Αυστρία και από εκεί στη Γερμανία.

Θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) στη χώρα μας. Για τις άλλες διασυνδέσεις ο ΥΠΕΝ είπε πως επενδύονται περίπου 10 δισ. ευρώ για διπλασιασμό των διεθνών διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, ενώ εξελίσσεται και το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με Αίγυπτο, με γραμμή 3 GW.

Η ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων με την Κεντρική Ευρώπη είναι κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα γιατί χρειάζεται μεγαλύτερη χωρητικότητα από τους όγκους που εμπορεύονται στα σύνορα με δεδομένο ότι υπάρχει συμφόρηση στα Βαλκάνια.

Κατ' επέκταση, χρειάζονται ισχυροί ηλεκτρικοί διάδρομοι προς τις μεγαλύτερες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης ώστε να γίνει η χώρα παραγωγός πράσινης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και να μεταφέρει πιθανώς και ποσότητες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας επιτρέπει την εξέλιξή της σε έναν κρίσιμο διάδρομο ανταλλαγών πράσινης ενέργειας μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης.

Η διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ

Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ένα ώριμο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility και αναμένεται να ξεκινήσει το 2023. Από την πρώτη στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το έργο με την τεχνογνωσία του ενώ πρόκειται να συμμετάσχει και ως επενδυτής με τουλάχιστον 25% στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης, Euroasia Interconnector.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι επίσης σε συνεργασία με το Διαχειριστή της Αιγύπτου, EETC, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ το έργο είναι στη φάση των αρχικών μελετών κόστους-οφέλους που θα χρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Μέσα από αυτά τα έργα, η χώρα μας έχει τη μοναδική ευκαιρία να καταστεί ένας στρατηγικός ενεργειακός κόμβος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και θα μας βοηθήσει να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα προς την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ