Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Σκρέκας: Γεωτρύπανο στα Γιάννενα το 2023 - Στόχος η ενεργειακή ανεξαρτησία σε 3 χρόνια

Στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα Mαζί» μίλησε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις έρευνες που ξεκίνησαν για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. 

«Έχουμε δουλέψει μεθοδικά για τη διενέργεια των ερευνών και να υπάρχουν γρήγορα αποτελέσματα» υποστήριξε ο υπουργός, εξηγώντας πως η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, εδώ και ενάμιση χρόνο, για να γίνουν οι κατάλληλες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές μελέτες και να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε σήμερα να «τρέχουν» έρευνες σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

Παραγωγική γεώτρηση το 2026 στα Γιάννενα

Αναφορικά ειδικά την περιοχή των Ιωαννίνων, με το γεωτρύπανο να αναμένεται να ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2023, μέσα σε δύο με δυόμισι χρόνια μπορεί να έχουμε μια παραγωγική γεώτρηση, επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, εφόσον βέβαια τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

«Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη δεκαετία» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας. Επεσήμανε δε, πως δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για ενεργειακή ανεξαρτησία!

Μάλιστα, αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα μπορεί να εξελιχτεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά.

Υπό την έννοια αυτή στα σχέδια είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Μάλιστα, αυτό δεν θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο, καθώς θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς και βιομεθανίου αλλά και πράσινο υδρογόνο μεταγενέστερα. «Κανένα ευρώ δεν θα μείνει αναξιοποίητο» ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας. 

Η έρευνα της Exxon Mobil 

Αναφορικά με την συνολική αξία που μπορεί να έχουν τα αποθέματα, ο κ. Σκρέκας εξήγησε πως είναι δύσκολο να υπάρχει ακόμη υπολογισμός, ωστόσο επεσήμανε πως είναι ενδεικτικό της αξίας τους το γεγονός πως έρχεται αυτή τη στιγμή, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, ο αμερικανικός κολοσσός της Exxon Mobil στην Ελλάδα και να αρχίζει σεισμικές έρευνες έχοντας προφανώς εκτίμηση για πολύ μεγάλο και αξιοποιήσιμο κοίτασμα.

Εντύπωση δε, προκάλεσε η πληροφορία που έδωσε ο υπουργός πως η Exxon Mobil μπορεί να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση μόνο με δισδιάστατες έρευνες (2D), χωρίς δηλαδή τρισδιάστατες έρευνες.

Τα μέτρα στήριξης

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της κοινωνίας. Μάλιστα σε ερώτηση που δέχτηκε για τη διάρκεια των μέτρων, για το πόσο δηλαδή θα διατηρηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαρισμούς, ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε πως τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί.

«Δεν θα αφήσουμε τα νοικοκυριά απροστάτευτα απέναντι στην τεράστια αυτή, εισαγώμενη ενεργεική κρίση» υποστήριξε, επισημαίνοντας ωστόσο πως τόσο σε διάρκεια όσο και σε βάθος η πρωτόγνωρη αυτή ενεργειακή κρίση έχει ξεπεράσει κατά πολύ την μεγάλη κρίση της δεκαετίας του 1970. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ