Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο θα υποχωρήσουν οι τιμές τον Δεκέμβριο - Δημοσιονομική ανάσα

Ακόμη λιγότερο αναμένεται να επιβαρυνθεί το κράτος από τις επιδοτήσεις ρεύματος για τον επόμενο μήνα, αφού εκτιμάται ότι οι ανακοινώσεις των προμηθευτών στις 20 Νοεμβρίου για τις τιμές του Δεκεμβρίου θα κινηθούν χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Αν και οι καταναλωτές λόγω των επιδοτήσεων πληρώνουν κάθε μήνα σχεδόν στην ίδια τιμή τις kwh που καταναλώνουν, όσο μικρότερες χρειάζεται να είναι οι επιδοτήσεις και η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού σε αυτές, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια δημιουργούνται στο οικονομικό επιτελείο να επιδοτήσει άλλους τομείς με περισσότερους πόρους, ενδεχομένως τα καύσιμα.

Σημειώνεται, ότι οι χρεώσεις για το Νοέμβριο ήταν κάτω των 40 λεπτών η κιλοβατώρα, ενώ η πτωτική πορεία του φυσικού αερίου πιέζει ακόμη χαμηλότερα τις τιμές ρεύματος και το Δεκέμβριο.

Κάλυψη από το μηχανισμό για τα υπερκέρδη

Η επιδότηση θα μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από το μηχανισμό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που καταλήγουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία αναμένεται να κυμανθεί στα 19-20 λεπτά, ώστε να διατηρηθεί η τελική λιανική τιμή στα 15-16 λεπτά.

►Διαβάστε επίσης: 

Αντίδραση ΕΣΠΕΝ για τον φόρο στα υπερκέρδη προμηθευτών ενέργειας - Τι ζητούν με επιστολή τους

Υπενθυμίζεται, ότι από τον Ιούλιο του 2022, που καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι προμηθευτές ρεύματος υποχρεούνται να ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις τιμές που θα κοστολογήσουν την kwh τον επόμενο μήνα, κάνοντας μια εκτίμηση για το κόστους τους που είναι η μέση τιμή της kwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Γιατί θα έχουμε χαμηλότερη τιμή το Δεκέμβριο

Η εκτίμησή τους για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το Δεκέμβριο αναμένεται να είναι χαμηλότερη, λόγω των συγκρατημένων τιμών του φυσικού αερίου το Νοέμβριο.

Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στο χρηματιστήριο, δηλαδή, η τιμή στην οποία αγοράζουν ενέργεια οι πάροχοι υπολογίζεται από τις οριακές (δηλαδή τις μέγιστες) τιμές κάθε ώρα. Οι τελευταίες κυριαρχούνται από το μεταβλητό κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, λόγω της ευελιξίας των μονάδων αυτών και του ποσοστού του αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας (περίπου 40% κατά μέσον όρο, διπλάσιο του μέσου όρου Ε.Ε.).

►Διαβάστε επίσης:

 Φυσικό αέριο: Αγωνία για τον επόμενο χειμώνα, νέα μάχη για το πλαφόν και καρφιά στις ΗΠΑ

Η τιμή που διαμορφώνεται στο TTF (συγκεκριμένα ο μέσος όρος τιμών του προηγούμενου της τιμολόγησης μήνα του προθεσμιακού προϊόντος με παράδοση στο μήνα τιμολόγησης (Front Month Settlement Price), καθορίζει και τις τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα και επομένως και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της μεγάλης συμμετοχής της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, στο ενεργειακό μίγμα.

Λόγω της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, πτωτική ήταν και η πορεία της τιμής χονδρικής στο ρεύμα, η οποία το Νοέμβριο μειώθηκε κατά 18%-19%, κινούμενη κατά μέσο όρο κάτω των 195 ευρώ, όταν η μέση τιμή για τον Οκτώβριο ήταν 235 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ