Νέα

LNG: Νέο πλήγμα για την ευρωπαϊκή αγορά - Την άνοιξη η επαναλειτουργία της Freeport LNG

Freeport LNG - Πηγή: Twitter

Πλήγμα για την ευάλωτη αγορά φυσικού αερίου συνιστά η ανακοίνωση της αμερικανικής Freeport LNG, πως δυστυχώς δεν θα μπορέσει να ανακτήσει πλήρως τη λειτουργία της πριν τον ερχόμενο Μάρτιο, ήτοι δηλαδή πολύ πιο αργά από ότι αναμενόταν.

Η Freeport είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Με δυνατότητα ύψους 20,4 δισ. κυβικών μέτρων LNG το χρόνο, ήταν μια από τις πέντε αμερικανικές μονάδες στις ακτές της χώρας που, την τελευταία χρονιά, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε να αυξηθούν οι αμερικανικές ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη και να καλυφθεί έτσι το κενό από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η μονάδα αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της μετά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τον Ιούνιο. Μέχρι τότε υπολογιζόταν πως είχε από μόνη της καλύψει περίπου το 10% των εξαγωγών αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη.

Η ζημιά και η αποκατάσταση της αποδείχτηκε πολύ πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα από ότι αναμενόταν, καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για πλήρη επαναλειτουργία από το Σεπτέμβριο.

Σε νέα ανακοίνωση της νωρίτερα, η εταιρεία υποστήριξε πως τα έργα αποκατάστασης θα καθυστερήσουν μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε η πρώτη δοκιμαστική επαναλειτουργία θα ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πλήρης παραγωγή και χρήση όλων των τέρμιναλ δεν αναμένεται πριν το Μάρτιο του 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ