Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο τραπέζι η αναβίωση του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη - Τι συζητούν Ελλάδα και Βουλγαρία

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

Την αναβίωση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη βάζουν ξανά στο τραπέζι Ελλάδα και Βουλγαρία, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση αλλάζει άρδην τον ενεργειακό σχεδιασμό στα Βαλκάνια. 

Αυτό προέκυψε κατ αρχήν από την ανοικτή συζήτηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Τα ναύλα στα στενά του Βοσπόρου έχουν αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα και καθιστώντας ολοένα και πιο ακριβή τη χρήση των στενών από τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο.

Κοινή πρόθεση για συζητήσεις

«Σήμερα διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση των δυο χωρών να ξεκινήσουν ουσιαστικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις», αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ λέγοντας πως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κίνητρα για επανέναρξη των συνομιλιών έχουν και η Ελλάδα και η Βουλγαρία. 

Μόνο που ο νέος αγωγός δεν θα μεταφέρει - φυσικά - ρωσικό πετρέλαιο από την Βουλγαρία στην Ελλάδα, αλλά πετρέλαιο προερχόμενο από άλλες πηγές πλην Ρωσίας από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, συνδράμοντας στην απεξάρτησή της και από το ρωσικό πετρέλαιο. 

Τα κίνητρα της Ελλάδας

«Είμαστε πολύ θετικοί», έλεγαν στην «Η» πηγές του υπουργείου Ενέργειας, καθώς η αναβίωση του αγωγού που πάγωσε το 2011, ενισχύει στην παρούσα συγκηρία σημαντικά τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, παρακάμπτει το μονοπώλιο των στενών του Βοσπόρου και τα «αλμυρά» πλέον τέλη διέλευσης που επιβάλλει η Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την συνεργασία με την Βουλγαρία, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα ενεργειακά έχει σφυρηλατήσει μια πολύ στενή σχέση στο μέτωπο του φυσικού αερίου μέσω και του IGB. 

Από την πλευρά της η Βουλγαρία, η οποία θα πρέπει εντός 2 ετών να πάψει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί σημαντικά με ένα τεράστιο κόστος από τα τέλη διέλευσης των τάνκερ στα στενά του Βοσπόρου, με την Τουρκία να έχει ανεβάσει το κόστος στα ύψη. 

Καθώς, λοιπόν, τα συμφέροντα των δυο χωρών και στο μέτωπο του πετρελαίου φαίνεται κατ αρχήν να συναντώνται, η αναβίωση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μοιάζει ίσως πιο πιθανή από ποτέ. «Το ενδεχόμενο αντιμετωπίζεται με... μεγάλη θέρμη από τις δυο κυβερνήσεις», αναφέρουν πηγές με γνώση των συνομιλιών, εκτιμώντας πως οι προοπτικές συμφωνίας μπορεί να μην είναι λίγες.

Γιατί είχε παγώσει ο αγωγός 

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ήταν σχεδιαζόμενος αγωγός πετρελαίου που δεν υλοποιήθηκε, ο οποίος προβλεπόταν να μεταφέρει αργό πετρέλαιο, προέλευσης από την Κασπία Θάλασσα, από το λιμάνι του Μπουργκάς σε τερματικό σταθμό στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.

Από το καλοκαίρι του 2010 (έτος που προβλεπόταν αρχικά η ολοκλήρωση του έργου) η βουλγαρική πλευρά άρχισε να προβάλλει αντιρρήσεις, για να φτάσει το Δεκέμβριο του 2011 να ανακοινώσει και επίσημα την αποχώρησή της από το σχέδιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ