Νέα
  • ΓΔ: 1447.82 +1.89%
  • Τζίρος: 148,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Τρέχει η ExxonMobil - Μπαίνει στο «παιχνίδι» και η Chevron - Ο γρίφος για το πετρέλαιο

Με αυξημένο ενδιαφέρον προχωρούν οι έρευνες για φυσικό αέριο Νότια της Κρήτης, και εκδόθηκε χθες από το Πολεμικό Ναυτικό η νέα NAVTEX με την οποία θα παρατείνονται και θα επεκτείνονται νοτιότερα τα όρια που είχαν τεθεί προηγουμένως και αφορούν τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιεί η ExxonMobil.  Αφορά το πλοίο «Sanco Swift» το οποίο ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων και θα υποστηρίζεται από το «Alexander 3».

Η επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxοnMobil και σε άλλες περιοχές νοτίως της Κρήτης αποκαλύπτει την σπουδή του πετρελαϊκού κολοσσού να επισπεύσει και να διευρύνει τις έρευνες ώστε να φέρει πιο κοντά την ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης.

«Κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγάλουμε να παράξει ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας και σε ότι αφορά το ενεργειακό αποτύπωμα όσο και για την οικονομία μας γενικότερα» είχε δηλώσει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Και δεύτερος κολοσσός στις έρευνες

Ο ίδιος προσέθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρία για να πραγματοποιήσει έρευνες. «Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεύτερη εταιρεία είναι η Chevron, ακόμη ένας πετρελαϊκός κολοσσός που φέρεται πως ενδιαφέρεται  για την έρευνα του πετρελαίου, στα Νότια της Κρήτης γεγονός που αναβαθμίζει την όλη προσπάθεια, αλλά και δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή.

Η εταιρεία φέρεται να έχει υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας με την HELLENiQ ENERGY για την είσοδό της μέσω εξαγοράς μεριδίου στις υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Στελέχη της αμερικανικής Chevron, επανεμφανίστηκαν στην Αθήνα, καθώς η εταιρεία φέρεται να ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα εισόδου της μέσω εξαγοράς μεριδίου σε υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι έρευνες στην Κρήτη: Τέλη του 2023 θα έχουμε εικόνα

Τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καλύπτουν θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil, η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Ήδη η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Εν τω μεταξύ  εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»), που είχαν καταθέσει τον Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Θολό τοπίο για το πετρέλαιο- Θέλουμε μόνο φυσικό αέριο

Μπορεί οι έρευνες για φυσικό αέριο να είναι στο επίκεντρο και να αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τις έρευνες για πετρέλαιο τις οποίες όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός θεωρεί επικίνδυνες για το περιβάλλον.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε  ο πρωθυπουργός την Τετάρτη που πέρασε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο της εφημερίδας Πρωινή Ηλείας για το αν θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάκολο, αν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, ήταν κατηγορηματικός:

«Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου. Και έχω επιφυλάξεις διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο να μπορεί να θέσει, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό κι αυτή τη στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν στο φυσικό αέριο».

Να τονιστεί ότι το Κατάκολο είναι το μόνο βεβαιωμένο κοίτασμα που έχει σήμερα η χώρα (μετά τον Πρίνο) και το μόνο που έχει Σχέδιο Ανάπτυξης και είχε ληφθεί επενδυτική απόφαση…. Υπενθυμίζεται ότι εξόρυξη πετρελαίου πραγματοποιείται μόνο στον Πρίνο και το Κατάκολο θα ήταν το επόμενο κοίτασμα πετρελαίου σε εκμετάλλευση.

Αυτή η δήλωση ήρθε 10 ημέρες μετά την αντίθετη δήλωση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο οποίος μιλώντας στο OPEN είχε πει: «Στην περίπτωση του Κατακόλου έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιολογείται αυτή τη στιγμή από την εταιρεία η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική γεώτρηση και το επόμενο διάστημα θα δούμε αν θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση να προχωρήσει στη γεώτρηση”.

Σημειώνεται ότι στο Κατάκολο υπάρχει διαπιστωμένα αποθέματα (14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα μπορέσει να εξασφαλίσει ενεργειακά την Ηλεία για 30 με 40 χρόνια. Όμως το σχέδιο Ανάπτυξης της Energean για το Κατάκολο αφορά και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο  και η επενδυτική απόφαση  βασίζεται στην εκμετάλλευση του πετρελαίου.

Αν αυτό αποκλειστεί θα πρέπει να γίνει νέο Σχέδιο Ανάπτυξης από την αρχή και Νέα Περιβαλλοντική Μελέτη και αν το επιτρέπει να ληφθεί εκ νέου επενδυτική απόφαση.  

Πλέον οι επενδύσεις της Energean στην Ελλάδα που αφορούν έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι στον αέρα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ