Νέα
  • ΓΔ: 1365.48 +0.60%
  • Τζίρος: 118,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Επιμένουν σε χαμηλότερο πλαφόν 12 χώρες μέλη - Δεν διαφαίνεται συμφωνία

Συντηρείται το αδιέξοδο στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, λίγα 24ωρα πριν το νέο ραντεβού των υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου, ομάδα 12 κρατών μελών ζητά εκ νέου «σημαντικά χαμηλότερο» πλαφόν επιμένοντας στον σοβαρό αντίκτυπο που έχει η ενεργειακή κρίση σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι συζητήσεις εξάλλου στα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες δεν έχουν σταματήσει στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δεδομένου πως η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών έχει αρχίσει να επηρεάζει τα επίπεδα κατανάλωσης, τα αποθέματα και τις τιμές.

Τι ζητούν οι «12»

Στο πλαίσιο των νέων διαπραγματεύσεων που θα «τρέξουν» μέσα στη ημέρα, 12 από τα 27 κράτη μέλη κατέθεσαν νέο υπόμνημα στο οποίο επισημαίνεται πως οι μέχρι τώρα προτάσεις από την Κομισιόν και την τσεχική προεδρία δεν πηγαίνουν «αρκετά μακριά», ώστε να οδηγούν σε «έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό». Αν και δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένη, νέα προτεινόμενη τιμή. 

Κοινώς, αν και δεν το αναφέρουν ανοιχτά, οι «12» απειλούν εμμέσως πλην σαφώς με βέτο τη δρομολόγηση συνολικά του νέου πακέτου των μέτρων, εφόσον σε αυτό δεν περιλαμβάνεται μια ικανοποιητική πρόταση για πολύ χαμηλό πλαφόν.

Το κείμενο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, συνυπογράφουν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Πρόκειται για έναν ικανό αριθμό κρατών που επαρκεί για να μπλοκάρει μια συμφωνία.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως λείπει η υπογραφή της Γαλλίας που αρχικά φαινόταν πως μετείχε στο μπλοκ των κρατών που πίεζαν για χαμηλό πλαφόν απέναντι στη δυναμική αντίσταση που επιδεικνύουν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοι τους.

Επιμένουν και οι σκληροπυρηνικοί 

Η μικρότερη ομάδα των «σκληροπυρηνικών» που περιλαμβάνει έξι χώρες, μεταξύ τους η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, σε κείμενο που είχαν κυκλοφορήσει, από την πλευρά τους, μέσα στην εβδομάδα είχαν επισημαίνει πως ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών θα πρέπει να διασφαλίσει πως οι τιμές θα παραμείνουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να διασφαλίσει τις προμήθειες που χρειάζεται. Κοινώς θεωρούν πως αν το πλαφόν οριστεί πολύ χαμηλά, σε μη ελκυστικά επίπεδα, η Ευρώπη δεν θα βρίσκει προμηθευτές, οπότε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας.  

Θυμίζουμε πως η τελευταία συμβιβαστική πρόταση που είχε διαρρεύσει προ ημερών, την οποία είχε καταθέσει η τσεχική προεδρία, έκανε λόγο για πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή η τιμή του TTF να είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς για το LNG. Η πρόταση αυτή ήταν αισθητά χαμηλότερη από το «αστείο» πλαφόν των 270 ευρώ που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν, όμως και πάλι κρίθηκε ως αρκετά υψηλή από πολλά κράτη μέλη δεδομένης της πίεσης που δέχονται οι κοινωνίες.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει υποστηρίξει πως ρεαλιστικά επίπεδα για το πλαφόν είναι μεταξύ των 150 και 200 ευρώ.   

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα κράτη που απαιτούν χαμηλότερο πλαφόν θέλουν επίσης να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του ανώτατου ορίου τιμών του φυσικού αερίου σε όλους τους ευρωπαϊκούς κόμβους εμπορίου και τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Πρόκειται για ένα αίτημα στο οποίο αντιτάχθηκε επίσης, στις χθεσινές συνομιλίες, η γερμανική ομάδα αφήνοντας ωστόσο ένα πιθανό παράθυρο για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ