Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Ο Μυστικός Δείπνος για το πλαφόν και οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις

Ο Κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες με τις πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ υπάρχουν οι βάσεις για να επιτευχθεί συμφωνία και να βγει λευκός καπνός για τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώραη Γερμανία «κλωτσάει» και θέλει να σπρώξει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής. 

Οι διαπραγματεύσεις ήταν πυρετώδεις από χθες το βράδυ στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, καθώς με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα και με σκοπό την εξεύρεση συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη - μέλη της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν δυο μαραθώνιες συναντήσεις. 

Ο μυστικός δείπνος

Χθες, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 8 ώρα Βρυξελλών ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης την Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν.

Στο χθεσινό δείπνο των υπουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκτός του Έλληνα Υπουργού Κώστα Σκρέκα μετείχαν και οι Υπουργοί της Κροατίας, Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu. Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUȘOI, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Maia DE LA BAUME και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla HOTIC-VERHULST.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου,  ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης μία συμφωνία σε ένα ρεαλιστικό πλαφόν

Η ολονύχτια μάχη

Δυο ώρες αργότερα (10 μμ ώρα Βρυξελλών), ο κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Τα τρία σημεία που προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και τελικά συμφωνήθηκαν από όσους συμμετείχαν είναι 

  1. ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες, 
  2. το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και 
  3. να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.

Οι δώδεκα υπουργοί που μετείχαν στην ολονύκτια διαβούλευση την οποία συγκάλεσε ο κ. Σκρέκας ήταν οι Υπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας.

Οι δώδεκα υπουργοί που μετείχαν στην ολονύκτια διαβούλευση την οποία συγκάλεσε ο κ. Σκρέκας ήταν οι Υπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας.

Νέα συνάντηση σήμερα το πρωί

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε την συνάντηση των 10 μμ της προηγουμένης, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση. Ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Συμβιβαστική πρόταση στα 200 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως όπως έγραψε η «Η», νέα συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) κατέθεσε χθες βράδυ η τσεχική προεδρία, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται σχετικό έγγραφο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες πίεζαν για να υπάρξει ένα πλαφόν χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόταση των 220 ευρώ της τσεχικής προεδρίας, με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να έχει ταχθεί δημόσια υπέρ μίας ανώτατης τιμής στα 150 – 200 ευρώ.

Και με τη νέα πρόταση εξαιρούνται από το πλαφόν οι αγοραπωλησίες που θα γίνονται εκτός του TTF, αλλά προτείνεται η παρακολούθηση της κατάστασης από τις εποπτικές Αρχές της ΕΕ για να εκτιμηθεί αν υπάρξει στροφή σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Σικέλα: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

«Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε στο τραπέζι μία εφικτή πρόταση, η οποία παρέχει εγγυήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Τσέχος υπουργός Ενέργειας, Γιόζεφ Σικέλα, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο.

Σίμσον: Οι δυσκολότερες συζητήσεις

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις πιθανόν να είναι οι δυσκολότερες έως τώρα. «Βλέπω μεγάλη προθυμία να υπάρξει συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας και να μην αφεθεί σε άλλους η λήψη της απόφασης. Αλλά, φυσικά όλοι οι υπουργοί έχουν τα όρια τους και οι προσδοκίες είναι διαφορετικές», πρόσθεσε. 

Σκρέκας: Ο χρόνος για διαβούλευση έχει τελειώσει

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σικέλα ήταν οι δηλώσεις και του Κώστα Σκρέκα. «O χρόνος για διαβούλευση έχει τελειώσει. Εχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν. Οι πολίτες της Ευρώπης αγωνιούν, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. 

Ολοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι θα κριθούμε», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, προσερχόμενος στο συμβούλιο. 

Η διαδικασία αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές λένε πως δεν είναι καθόλου σίγουρες πως πράγματι θα κλειστεί συμφωνία σήμερα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, το θέμα πιθανόν του πλαφόν θα παραπεμφθεί στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να επιστρέψει στους υπουργούς Ενέργειας που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το χαρτί του βέτο

Και τα δύο στρατόπεδα —τόσο οι 15 χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν όσο και αυτές που έχουν ταχθεί εναντίον του— έχουν ικανό αριθμό ψήφων για να προβάλουν βέτο.

Πιθανόν καθοριστική θα είναι η ψήφος της Γαλλίας, η οποία αρχικά τασσόταν υπέρ του πλαφόν, αλλά την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες στις χρηματαγορές, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ