Νέα
  • ΓΔ: 1017.7 -0.24%
  • Τζίρος: 68,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Νέα άνοδο τιμών το 2023 «βλέπει» ο ΙΕΑ - Κλειδιά ζήτηση και ευρωπαϊκό πλαφόν

Πηγή: Pixabay

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιβραδυνθεί την ερχόμενη χρονιά σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, όμως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) επιμένει πως οι τιμές του μαύρου χρυσού θα αυξηθούν, λόγω της πίεσης που θα προκαλέσει το ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού αργού και το πλαφόν στην τιμή του.

Στις νέες εκτιμήσεις του ο ΙΕΑ «βλέπει» τη ρωσική παραγωγή να μειώνεται σημαντικά έως και κατά 14% μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου.

Συνολικά για την επόμενη χρονιά, θεωρεί πως η ρωσική παραγωγή θα μειωθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δημιουργώντας επιπλέον πιέσεις στα «σφιχτά» δεδομένα που θα δημιουργούν στην αγορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το πλαφόν.

Επί τα βελτίω αναθεώρηση της ζήτησης

Εξάλλου, αν και τα παγκόσμια επίπεδα ζήτησης θα περιοριστούν σε σχέση με τα φετινά, δεν φαίνεται πως θα ακολουθήσουν τα χειρότερα σενάρια που ήθελαν μεγαλύτερη καθίζηση λόγω της επιβράδυνσης των οικονομιών.

Ήδη η μεταστροφή της Κίνας στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με την πορεία της οικονομικής της δραστηριότητας και άρα τις ενεργειακές της ανάγκες.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ΙΕΑ στην αναθεωρημένη εκτίμηση του «βλέπει» πως ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης θα διαμορφωθεί στο 1,7%.

Για τη φετινή χρονιά η ζήτηση αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 140.000 βαρέλια στα 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ για το 2023 η εκτιμώμενη ζήτηση αυξήθηκε κατά 100.000. βαρέλια στα 101,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Με δεδομένη την πορεία αυτή ο ΙΕΑ επισημαίνει πως «ένα ακόμη ράλι των τιμών δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Ανάλογος τόνος και από τον ΟΠΕΚ

Σημειωτέον πως και ο ΟΠΕΚ από την πλευρά του έχει υποστηρίξει πως «βλέπει» την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνεται κατά 2,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στην επόμενη χρονιά, στα 101,8 εκατ. βαρέλια, με σημείο-κλειδί τα καλύτερα δεδομένα από την στρατηγική αγορά της Κίνας.

Τα στοιχεία αυτά τροφοδότησαν για μια ακόμη ημέρα την ανοδική πορεία των τιμών, που τις προηγούμενες δύο ημέρες έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη. Αυτή την ώρα το Brent βρίσκεται στα 82,17 δολάρια το βαρέλι, σταθερά πάνω από το όριο των 80 δολαρίων, με άνοδο 1,69%, ενώ το αμερικανικό αργό WTI κινείται στα 76,89 δολάρια αυξημένο κατά 1,99%.     

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ