Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Στα σκαριά και πάλι το κοίτασμα Έψιλον στον Πρίνο -Παραγωγή πετρελαίου το 2024

Πυνώνουν οι εξελίξεις στον Πρίνο, καθώς το δρόμο της υλοποίησης παίρνει η εγκατάσταση της νέας πλατφόρμας στο κοίτασμα Έψιλον, με την Energean να έχει τοποθετήσει χρονικά την έναρξη της παραγωγής πετρελαίου μέσα στο 2024. Αυτή την περίοδο οι εργασίες στον κόλπο της Καβάλας «τρέχουν», για την προετοιμασία της έλευσης της νέας εξέδρας με την ονομασία Λάμδα, μέσα από την οποία θα αναπτυχθεί το κοίτασμα.

Ηδη έχουν γίνει οι προααπαιτούμενες έρευνες βυθού και μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση μηχανισμών πάνω στους οποίους θα τοποθετηθεί η νέα εξέδρα. Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα που έρχεται στην Ελλάδα μετά από 45 χρόνια, πιο συγκεκριμένα μετά το 1977.

23 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στο Έψιλον

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Energean μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στο σημείο, το δορυφορικό κοίτασμα Έψιλον, εκτιμάται ότι έχει βεβαιωμένα αποθέματα περίπου 23 εκατ. βαρέλια. Το Έψιλον μπορεί να δώσει μέχρι 5.000 βαρέλια ημερησίως κάποια στιγμή μέσα στο 2024, τα οποία θα προστεθούν στα 1.000 βαρέλια την ημέρα -με αυξομειώσεις- που παράγονται αυτή την περίοδο στον Πρίνο. 

H Energean έχει συμφωνία με την BP για την αποκλειστική διάθεση της παραγωγής από τον κόλπο της Καβάλας, μέχρι το 2026. 

Το 2024 τρυπάνι στα Ιωάννινα

Την ίδια ώρα η εταιρεία βρίσκεται στην προετοιμασία της γεώτρησης στα Ιωάννινα, έχοντας καταθέσει από τις 20 Δεκεμβρίου τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση του χερσαίου οικοπέδου στην περιοχή, εκεί όπου οι ενδείξεις από τις γεωφυσικές έρευνες είναι ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτάσματος.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ερευνητική γεώτρηση εντός του 2024, ωστόσο η εταιρεία με δεδομένο ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν επιπλέον καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικό επίπεδο, προβληματίζεται για το κατά πόσο είναι επαρκής ο διαθέσιμος για τις έρευνες χρόνος, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμά της.

Στο μπλοκ 2, η Energean ολοκλήρωσε τις τρισδιάστατες μελέτες και ξεκινάει σύντομα η ερμηνεία των δεδομένων που αποκτήθηκαν, προκειμένου να αξιολογηθεί αν αξίζει να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. 

Σημαντική άνοδο της παραγωγής φυσικού αερίου φέτος

Ο όμιλος της Energean, αναμένει σημαντική αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2023 αναμένει μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ ήδη από τον Οκτώβριο του 2022.

Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση στην οποία προχώρησε σήμερα η διοίκηση του ομίλου προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, για φέτος η συνολική παραγωγή της Energean αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 131 και 158 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, πάνω από το 75% των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι σε φυσικό αέριο. Το 2022, η ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 41,1 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, το 75% των οποίων ήταν φυσικό αέριο.

Αναφορικά με τους στόχους για το 2023, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, τόνισε πως «φέτος θα είναι η χρονιά που θα πραγματοποιήσουμε ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ