Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΔΕΥΕΠ: Με νέο ρόλο ομπρέλα στους ενεργειακούς πόρους της χώρας - Τι θα περιλαμβάνει

Μια εθνική Αρχή αρμόδια για τέσσερις ενεργειακές δραστηριότητες είναι πλέον η ΕΔΕΥΕΠ, η νέα ταυτότητα της οποίας παρουσιάζεται σήμερα.

Η πρώην ΕΔΕΥ που περιοριζόταν μέχρι πριν ένα χρόνο στην έρευνα υδρογονανθράκων πλέον ως ΕΔΥΕΠ έχει αποκτήσει ένα ρόλο ομπρέλα σε διαφορετικούς ενεργειακούς πόρους.

Στόχος της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της είναι να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, χωρίς πολυπλοκότητες, καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων είναι αρμόδια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τις αποθήκες δέσμευσης άνθρακα, τα πλωτά αιολικά και τις αποθήκες φυσικού αερίου. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται τα μεγάλα ενεργειακά έργα που ανήκουν στη ΔΕΠΑ International της οποίας κατέχει το 65%.  

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.) ιδρύθηκε το 2011 και εδρεύει στην Αθήνα. Πλέον μετονομάζεται σε  ΕΔΕΥΕΠ έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο (100%) και διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ανά την Ελληνική Επικράτεια αλλά και γενικότερα των Ενεργειακών Πόρων. Έχει τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.) και λειτουργεί με βάση τα εταιρικά πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

►Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Πρόγραμμα εξερεύνησης για κοιτάσματα από την ΕΔΕΥΕΠ

Οι δραστηριότητες

Η ΕΔΕΥΕΠ έχει πλέον είναι ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων:

  • παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής
  • παρακολούθηση συμβάσεων
  • ασφάλεια υπερακτίων δραστηριοτήτων και
  • ενεργή προώθηση της χώρας ως έναν ελκυστικό διεθνή προορισμό επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών πόρων.

Η ΕΔΕΥ είναι, από τις 15 Απριλίου, η αρμόδια εθνική αρχή για την αδειοδότηση και την παρακολούθηση έργων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) καθώς και έργων αποθήκευσης άλλων αερίων και υγρών στοιχείων. Αυτό προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών (Νόμος υπ’ αριθμ. 4920/2022, ΦΕΚ Α’ 74/ 15.04.2002), ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Κεφάλαιο Β’, άρθρο 228), με την οποία διευρύνεται ο σκοπός της ΕΔΕΥ Α.Ε. και αλλάζει ο ιδρυτικός της νόμος.

►Διαβάστε επίσης: Αρ. Στεφάτος στην «Η»: Στο κράτος το 40%-50% των κερδών από τα πιθανά κοιτάσματα στην Ελλάδα

Οι σκοποί της νέας αρχής

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω διάταξη, η ΕΔΕΥ Α.Ε. ορίζεται ως η αρμόδια αρχή «για την χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς και την εν γένει διαχείριση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την εκμετάλλευση γεωλογικών σχηματισμών για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων ή υγρών στοιχείων και ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης και της παρακολούθησης της εκτέλεσης των σχετικών συμβάσεων».

Στους σκοπούς της ΕΔΕΥ προστίθεται η παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας των σχετικών έργων, καθώς και η εισήγηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την έκδοση των προβλεπόμενων κανονιστικών διατάξεων.

Η τροποποίηση αυτή στο συστατικό νόμο της ΕΔΕΥ Α.Ε. αποτελεί ορόσημο για τη λειτουργία της εταιρείας και ενισχύει το ρόλο της στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για την ενεργειακή μετάβαση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ