Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενέργεια: «Σφάζονται» ξένα funds για φωτοβολταϊκά και αποθήκευση - Τα μεγάλα project

Πηγή: Eurokinissi

Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων & περιουσιακών στοιχείων, KGAL, και η κατασκευάστρια φωτοβολταϊκών, Pfalzsolar, δημιούργησαν joint venture που θα αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή δύο ηλιακών πάρκων, συνολικής ισχύος 176 MWp, στην Ελλάδα. Το πρώτο βρίσκεται στον Βόλο (81 MWp) και το δεύτερο στον Εβρο (95 MWp)

Με αυτές τις δύο μονάδες το fund KGAL ESPF 5 προσδοκά να επωφεληθεί από την «έκρηξη» της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα μια σειρά μέτρων σε συνάρτηση με τους φιλόδοξους στόχους της για επέκταση της ηλιακής ενέργειας κατά 1,3 GW ετησίως, κατά μέσο όρο, έως το 2030.

Συγκεκριμένα, νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2022 αποσκοπεί στη μείωση της μέσης περιόδου έγκρισης για μονάδες ΑΠΕ στους 14 μήνες από πέντε χρόνια που ίσχυε μέχρι τώρα.

Επιδοτούμενα τιμολόγια - PPAs

«Ενα άλλο πλεονέκτημα είναι τα επιδοτούμενα από το κράτος τιμολόγια (feed-in-tariffs) για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέσω διαγωνισμών», εξηγεί ο Michael Ebner, Διευθύνων Σύμβουλος της KGAL Investment Management. «Ωστόσο, τα κοινά μας projects θα μπορούσαν επίσης να εξασφαλίσουν PPAs - συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - ή να πουλήσουν ηλεκτρική ενέργεια στην spot αγορά».

►Διαβάστε και: Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας: Ετήσια ανάπτυξη 5,2% για το 2022

Η σύνδεση στο δίκτυο για το έργο του Βόλου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2023, ενώ για το έργο του Εβρου η σύνδεση αναμένεται για το φθινόπωρο του 2024.

Από την πλευρά του ο Lars Josten, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfalzsolar, σημείωσε ότι «με την πολυετή εμπειρία της, η KGAL είναι ένας ιδανικός συνεργάτης για να αξιοποιήσουμε την πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά».

Η κοινοπραξία

Η Pfalzsolar είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των μονάδων σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες. Ο Ebner αναφέρει πως «ακριβώς όπως η KGAL, ο συνεργάτης μας δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2003. Η Pfalzsolar έχει ισχυρό ιστορικό».

Η KGAL, με τη σειρά της, φέρνει τα δυνατά της σημεία που αφορούν στη διάρθρωση και τη χρηματοδότηση της κοινοπραξίας, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο.

Εχοντας εισέλθει στην ελληνική αγορά, η KGAL έχει πλέον παρουσία σε συνολικά 12 ευρωπαϊκές χώρες.

NextEnergy Capital

Στο μεταξύ, το τρίτο fund της NextEnergy Capital πραγματοποίησε εξαγορές στους τομείς ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης μπαταριών στην Ελλάδα. Οι εξαγορές του NextPower III ESG (NPIII ESG) fund περιλαμβάνουν την απόκτηση 6 φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 132 MW, και πλειοψηφική συμμετοχή σε έξι έργα αυτόνομης αποθήκευσης μπαταριών, συνολικής ισχύος 400 MW.

►Διαβάστε και: ΑΔΜΗΕ: Δανειακή σύμβαση με ΕΤΕπ για τη διασύνδεση των δυτικών και νότιων Κυκλάδων

Το NextPower III ESG δημιουργήθηκε το 2018 και κατάφερε να συγκεντρώσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 κεφάλαια ύψους €838 εκατ. Στόχος του είναι να διαθέσει τα εναπομείναντα αδιάθετα κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με την NextEnergy Capital, το χαρτοφυλάκιο του NPIII ESG υπερβαίνει τα 1,7 GW, με παρουσία σε ΗΠΑ, Χιλή, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ινδία και πλέον στην Ελλάδα.

Μεγάλη η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Aldo Beolchini, διευθύνων σύμβουλος και CIO του Ομίλου NextEnergy, δήλωσε ότι «η είσοδος στην ελληνική ηλιακή αγορά είναι το επόμενο λογικό βήμα στη διεθνή επέκταση του NextPower III ESG», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά από άποψη συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέροντας υψηλή επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, ιδανικά για χρήση ηλιακής ενέργειας».

Παράλληλα δήλωσε «ενθουσιασμένος» για το στρατηγικό βήμα που έκανε στον τομέα της αποθήκευσης μπαταριών, μια τεχνολογία εξαιρετικά συμπληρωματική στην ηλιακή ενέργεια με ελκυστικό προφίλ απόδοσης.

Από την πλευρά του, ο Filinto Martins, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του NextPower III ESG, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες στη διεθνή αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλιακή ενέργεια σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν ευκαιρίες για λογικές και ελκυστικές επενδύσεις».

Διαγωνισμός για αποθήκευση ενέργειας

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2023 να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός στη χώρα για αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της Ελλάδας να δαπανήσει €341 εκατ. για την κατασκευή και λειτουργία έως και 900 MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας συνδεδεμένων στο δίκτυο.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι οι συμβάσεις θα ανατεθούν σε developers μέχρι το τέλος του 2023, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις μονάδες έως το τέλος του 2025. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ