Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Μεγάλο ψαλίδι στην επιδότηση - Πού θα φτάσουν οι λογαριασμοί τον Φεβρουάριο

Πηγή: Ευρωκίνηση

Σήμερα, Τρίτη, 31/1 στις 9.30 το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για το Φεβρουάριο.

Οπως έγραψε η «Η», θα περιοριστούν σημαντικά οι επιδοτήσεις του ρεύματος για τον Φεβρουάριο σε νοικοκυριά. Πληροφορίες αναφέρουν πως: 

  • Για τις πρώτες 500kWh η επιδότηση θα είναι 4 λεπτά του ευρώ ανά kWh από 0,33 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο, λόγω και της κάθετης πτώσης της αρχικής λιανικής τιμής
  • Για την επόμενη κλίμακα κατανάλωσης από τις 500 έως τις 1.000 kWh η επιδότηση θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το μπόνους εξοικονόμησης 15%. Εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ο καταναλωτής θα παίρνει για το σύνολο της κατανάλωσης την επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Διαφορετικά - αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση - ο καταναλωτής θα παίρνει για τις έξτρα κιλοβατώρες την τιμή της εταιρείας χωρίς επιδότηση
  • Αντίστοιχη μεταχείριση θα υπάρχει και για την τρίτη κλίμακα κατανάλωσης από τις 1.000kWh και πάνω. 

Ανάσα στον προϋπολογισμό 

Συνεπώς, σημαντική ανάσα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει αναλάβει την καταβολή των επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκύπτει τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές των προμηθευτών ρεύματος που ανακοινώθηκαν στις 20 Ιανουαρίου, δεν απαιτούν παρά ελάχιστη επιδότηση στην τιμή.

Ετσι από  τα 470 εκατ. ευρώ που ήταν οι συνολικές επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο και τα 840 εκατ.  το Δεκέμβριο για τον επόμενο μήνα αναμένονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ όπως και οι άλλοι πάροχοι, ανακοίνωσαν μεγάλες μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ως συνέπεια της ραγδαίας πτώσης στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Το κόστος του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά καθορίζεται από τις τιμές των μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου του Ιανουαρίου παρέσυραν προς τα κάτω τις τιμές ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο που ανακοινώθηκαν χθες.

Οι μειωμένες τιμές δεν θα φανούν, ωστόσο, στους καταναλωτές, αφού οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ούτως ή άλλως διατηρούν κάθε μήνα τις τιμές για τος καταναλωτές σε χαμηλά επίπεδα.

Γλυτώνει εκατομμύρια επιδοτήσεων το Δημόσιο

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζει το ύψος των ενισχύσεων προς τα νοικοκυριά με τρόπο ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας να έχει ένα εύρος από 14 έως 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ωστόσο η μείωση των τιμών θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο αφού δεν θα χρειαστούν αυτό το μήνα επιδοτήσεις.

Η πτώση των τιμών του Φεβρουαρίου σε σχέση με τα ισχύοντα τιμολόγια για τα νοικοκυριά αγγίζει το 60%.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ