Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Σδούκου: Σε ποιους τομείς της ενέργειας κάλεσε τους Ιάπωνες να επενδύσουν

Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας / Πηγή: INTIME NEWS

Ο τομέας της ενέργειας οδηγεί την αλλαγή που γίνεται στην Ελλάδα, είπε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην Ελληνο-Ιαπωνική Επιχειρηματική Ημερίδα που διοργανώθηκε στα γραφεία του ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου JETRO, με τη συμμετοχή του Enterprise Greece.

Η Ελλάδα, τόνισε η κυρία Σδούκου, μετά από μια δεκαετία κρίσης, πλέον έχει επιστρέψει και ο ενεργειακός τομέας οδηγεί την αλλαγή που έρχεται και κάλεσε τους Ιάπωνες επενδυτές να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας

Αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, σημειώνοντας οι εξαγωγές φυσικού αερίου αυξάνονται κάθε χρόνο, με εκτίμηση να φτάσουν τα 8,5 bcm το 2025. Τόνισε ότι γίνονται επενδύσεις σε διεθνείς διασυνδέσεις και πλωτούς σταθμούς αεριοποίησης LNG που θα συμβάλουν στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Ισχυρό ενδιαφέρον για το σταθμό της Ρεβυθούσας την περίοδο 2023-2027

Αναφέρθηκε σε τρεις επενδύσεις διεθνών διασυνδέσεων με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο που θα κάνουν την Ελλάδα τη χώρα που διασυνδέει 3 ηπείρους για να εφοδιάζει με φθηνή πράσινη ενέργεια την Ευρώπη. Και στους 4 πλωτούς σταθμούς αεριοποίησης LNG που θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια και την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου που κάνουν την Ελλάδα κύρια πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην Νοτιανατολική Ευρώπη.

Μιλώντας στους Ιάπωνες επιχειρηματίες για το έργο της κυβέρνησης στο χώρο της ενέργειας είπε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε πολιτικές που έκαναν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ ελκυστικές, διαμορφώνεται θεσμικό πλαίσιο για τα διμερή συμβόλαια των ΑΠΕ και δίνονται κίνητρα που έχουν δοθεί στην προώθηση της ηλεκτροκίνηση.

Δίκτυα και νέο θεσμικό πλαίσιο για τα off shore αιολικά

Όσον αφορά τα δίκτυα, σημείωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ είναι προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ για να διασυνδέσει όλα τα ελληνικά νησιά μέχρι το 2030 και να πραγματοποιήσει και διεθνείς διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Είπε για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα off shore αιολικά, για τη νέα αγορά πράσινου υδρογόνου, την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα και στην ανάπτυξη της γεωθερμίας.

►Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Ο νέος χρησμός του ΟΠΕΚ και η «εξίσωση» εμπάργκο, Κίνας και κεντρικών τραπεζών

Όπως είπε, έχουν γίνει 6 μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν γίνει στην ενέργεια και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της CVC στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, στην εξαγορά από την Macquarie Asset Management του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,2 δισ. ευρώ, στην δραστηριοποίηση της Exxon Mobil στις έρευνες υδρογονανθράκων και στις επαφές της Chevron με την Helleniq Energy για τη συμμετοχή της αμερικάνικης εταιρείας σε κοινοπραξία, στην επένδυση της Energean στη δέσμευση άνθρακα που ετοιμάζεται στη Βόρειο Ελλάδα και στην First Sentier, το fund που ολοκληρώνει την εξαγορά μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ της χώρας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ