Νέα
  • ΓΔ: 1453.7 +0.47%
  • Τζίρος: 44,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πάνω από 60% φουσκώνει η επιδότηση για 300.000 νοικοκυριά - Οι νέοι όροι

Με σημαντικά «φουσκωμένη» επιδότηση έρχεται τον Μάρτιο το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταικά στη στέγη». Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι το νέο πρόγραμμα να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία κατ' αρχήν σε 300.000 νοικοκυριά, με το κόστος της εγκατάστασης να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.  Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει πρόγραμμα και για επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» η επιδότηση στο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά θα φτάνει έως και το 50% - 60% του κόστους για το φωτοβολταϊκό, ενώ θα καλύπτει το 100% για την τοποθέτηση μπαταρίας. Συνεπώς για ένα νοικοκυριό που τοποθετεί μικρό σύστημα φωτοβολταικών με μπαταρία, η επιδότηση θα ξεπερνά το 60%.

Μένει να φανεί αν θα υπάρχει πλαφόν ποσού στην επιδότηση της μπαταρίας – που είναι και το πιθανότερο – διότι οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται από 150 έως και πάνω από 2.000 ευρώ ανάλογα με τη χωρητικότητα. Με την φόρμουλα αυτή, πάντως, οι καταναλωτές που θα μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν μια γενναία επιδότηση για να τοποθετήσουν φωτοβολταικά έως 10kWp, ρίχνοντας έτσι σημαντικά το κόστος για την ενέργεια που καταναλώνουν.

Πηγή: PIxabay

Ενδεικτικά παραδείγματα

Για παράδειγμα, για ένα φωτοβολταικό σύστημα των 10 κιλοβάτ (kWp) με κόστος που κυμαίνεται, ανάλογα με τα υλικά που θα επιλεγούν, από 12.000€ έως 13.000€ με το ΦΠΑ, η επιδότηση θα φτάσει στα 7.200€ έως 7.800€. Αν τοποθετηθεί και μπαταρία η οποία, για παράδειγμα κοστίζει κοντά στα 1.000€ (ανάλογα την χωρητικότητα), αυτή θα επιδοτηθεί 100%. Συνεπώς, ένα σύστημα που θα κοστίσει 13.000€ ή 14.000€ θα επιδοτηθεί με 8.200€ – 8.800€, δηλαδή με 63% συνολικά. Ο καταναλωτής βάζει από την τσέπη του 4.800 – 5.200 ευρώ.

►Διαβάστε και: ΕΕ: «Κλείδωσε» στα 100 δολάρια το πλαφόν στο ρωσικό ντίζελ

Αντίστοιχα, νοικοκυριό που έχει μια μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 4.500 κιλοβατώρες (375kWh το μήνα), μπορεί να καλύψει την κατανάλωση αυτή με ένα φωτοβολταϊκό που κοστίζει περίπου 7.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το ακριβές κόστος εξαρτάται από το είδος της στέγης – αν είναι δηλαδή ταράτσα ή κεραμοσκεπή – αλλά και από την ακριβή ισχύ του συστήματος που είναι συνάρτηση και της ηλιοφάνειας στην περιοχή.

Αν μπει στο πρόγραμμα επιδότησης θα επιδοτηθεί με 3.500 – 4.200 ευρώ για το φωτοβολταικό. Εφόσον τοποθετήσει και μπαταρία 700 ευρώ, θα την πάρει δωρεάν (με επιδότηση 100%). Συνεπώς η αθροιστική επιδότηση θα φτάσει στα 4.200 – 4.900 ευρώ, έναντι επένδυσης 7.700 ευρώ – συνολική επιδότηση: 55% - 63%. Ο καταναλωτής βάζει από την τσέπη του 2.800 - 3.500 ευρώ.    

Οι αποδόσεις και ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση του αρχικού κόστους (τι είδους εξοπλισμό θα βάλει κανείς, σε ποια απόσταση από κάποιο προμηθευτή - εγκαταστάτη βρίσκεται το σπίτι, κ.λπ.), από την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στην περιοχή, αλλά και από την κλίση και τον προσανατολισμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων (η απόδοση διαφέρει αν το σύστημα μπει π.χ. σε κεραμοσκεπή με μη βέλτιστη κλίση και προσανατολισμό).

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Ο Οδηγός του προγράμματος αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα στο πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου, ενώ στο δεύτερο μισό του μήνα θα ανοίξει και η πλατφόρμα των αιτήσεων. Όπως έχει γράψει η «Η» οι αιτήσεις θα υποβληθούν με σειρά προτεραιότητας, περίπου κατά το μοντέλο των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», καθώς δεν προκρίνεται η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, όπως έγινε με το πρόγραμμα της «αντικατάστασης συσκευών».

►Διαβάστε και: Φωτοβολταϊκά: Προς νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ το 2023

Η εμπειρία, άλλωστε, του Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή έδειξε πως ακόμη και για τις ηλεκτρικές συσκευές, ναι μεν κάποιοι πήραν το voucher για να αλλάξουν τις παλιές συσκευές τους, αλλά όταν έφτασε η ώρα δεν είχαν τα χρήματα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Οπότε πολλές αιτήσεις έμειναν εκκρεμείς. Ετσι αναμένεται η επιλογή των δικαιούχων να γίνει με τη μέθοδο της προτεραιοποίησης

Μέριμνα για ευάλωτους 

Θα υπάρχει ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως για παράδειγμα τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενδεχομένως μια αυξημένη επιδότηση στα φωτοβολταικά.

Αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά

Όπως εκτιμούν ενεργειακοί αναλυτές, το πρόγραμμα – ακριβώς λόγω του μεγάλου εύρους του αλλά και της γενναίας επιδότησής του – δεν αποκλείεται να φέρει μια κάποια… αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά. Διότι, μέσω του προγράμματος περί τους 300.000 καταναλωτές θα «λείψουν» ως απλοί καταναλωτές από το σύστημα, ειδικά αν τοποθετηθούν αρκετές μπαταρίες. Μένει να φανούν οι όροι του προγράμματος και πώς θα διαχειρίζεται το ρεύμα που θα παράγουν τα νοικοκυριά με τα φωτοβολταικά τους σε συνάρτηση και με το δίκτυο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ