Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Zootechnia: Εξοικονόμηση ενέργειας 90% στον «Γεωθερμικό Πτηνοτροφικό Θάλαμο»

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 90%, εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών ευζωϊας και την παραγωγή άριστης ποιότητας αυγών, «πετυχαίνει» ο πτηνοτρόφος που θα «ψηφίσει» να επενδύσει στον «Γεωθερμικό Πτηνοτροφικό Θάλαμο», που είναι επεκτάσιμος και βιοκλιματικός, ενώ για την κατασκευή του απαιτείται μικρό αρχικό κεφάλαιο επένδυσης.

Αυτά επισήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρσένος, καθηγητής κτηνιατρικής σχολής και ο επικεφαλής της εταιρείας «Γεωθερμική ΑΕ», Γιάννης Μπάτσης.

Γιατί να επενδύσει κάποιος σε αυτόν τον θάλαμο;

«Γιατί στο μέλλον θα χρειαστούμε αυγά και μάλιστα πολλά», σημειώνει ο κ. Αρσένος και τονίζει ότι «με την κατάργηση των κλωβοστοιχιών, πιθανώς μέσα στην επόμενη 5ετία, οι πτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας». Η συζήτηση για την κατάργηση των κλωβοστοιχιών διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αυτάρκεια της Ελλάδας σήμερα σε αυγό φθάνει στο 85%, με το 30% εξ αυτών να προέρχονται από τις κλωβοστοιχίες. Με την αναμενόμενη κατάργηση των κλωβοστοιχιών, το 2027 ή το 2028, το ποσοστό αυτάρκεια σε αυγό στη χώρα μας αναμένεται να μειωθεί στο 60%, σημειώνει ο κ. Αρσένος και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη επένδυσης σε βιώσιμα εναλλακτικά συστήματα εκτροφής «ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε εισαγωγές», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Το κόστος της επένδυσης για την κατασκευή του προαναφερόμενου θαλάμου, ανέρχεται στο 60% έναντι της εγκατάστασης ενός συμβατικού, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται σε 130.000 ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος της «Γεωθερμική ΑΕ», Ιωάννης Μπάτσης. Προσθέτει, ότι οι ενεργειακές ανάγκες στον θάλαμο μειώνονται στο 10%, ενώ αυτός είναι και «βιοκλιματικός, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν πουθενά λαμαρίνες που δημιουργούν ένα στεγανό σε μαγνητικά πεδία, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη των πτηνών να γίνεται σε αγαστή συνεργασία με το περιβάλλον».

Ο Γεωθερμικός Πτηνοτροφικός Θάλαμος αφορά σε μια «πρόταση ενός φθηνού ορνιθώνα αυγοπαραγωγής, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή ενεργειακή αποτύπωση και σε διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό γιατί εκμεταλλευόμαστε τα φυσικά πλεονεκτήματα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή», επισημαίνει.

Εξηγεί, ότι εγκαθιστώντας τον θάλαμο με σωστό προσανατολισμό, είναι δυνατή η αξιοποίηση των συνεχών, ακόμη και μικρών ανέμων που πνέουν σε μια περιοχή, δημιουργώντας έτσι μέσα σε αυτόν το φαινόμενο της καμινάδας, που μπαίνει από τα πλαϊνά παράθυρα και βγαίνει πάνω από την κορυφή. «Με αυτόν τον τρόπο έχουμε έναν πλούσιο αερισμό μέσα στις κότες μας και ταυτόχρονα δεν ξοδεύουμε ενέργεια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Το αυγό ψηλά στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής

Μέσα στον θάλαμο που στήθηκε σε υπαίθριο χώρο εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ παραθέτουν σε πόστερ «τα πάντα για το αυγό», όπως εξηγεί ο κ. Αρσένος.

Μετά από 30 έτη εφαρμοσμένης έρευνας στην Αυγοπαραγωγό Ορνιθοτροφία, οι επιστήμονες του εργαστηρίου λένε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μύθο, που έχει καταρριφθεί εδώ και χρόνια, ότι τα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται συχνά γιατί αυξάνουν τη χοληστερίνη, ενώ αναφέρουν ότι με τη σωστή του μεταχείριση εξαλείφεται ο κίνδυνος της σαλμονέλωσης, αναφέρουν οι επιστήμονες να λένε «όχι» στην κατανάλωση ωμού αυγού.

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση του αυγού, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, οι επιστήμονες απαντούν ότι «μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου έως και 28 ημέρες».

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα τρόφιμο που συμμετέχει με ίσους όρους, τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική όσο το αυγό», λέει ο κ. Αρσένος, υπογραμμίζοντας ότι το αυγό βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της υγιεινής διατροφής ενός ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές να ψηφίζουν πάντα αυγά με ταυτότητα, χαρακτηρίζονας «αδιανόητο» κάποιος να αγοράζει αυγά που δεν έχουν ταυτότητα.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της 12ης Zootechnia τα Εργαστήρια Ζωοτεχνίας και ∆ιατροφής του Τµήµατος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστηµών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της HELEXPO, αναδεικνύουν τη σημασία των πτηνοτροφικών προϊόντων στην Ελληνική Πρωτογενή Ζωική Παραγωγή.

Στο επίκεντρο φέτος βρίσκεται το ελληνικό αυγό, ένας πολύτιμος σύμμαχος στη διατήρηση της υγείας του καταναλωτή. Η μακρόχρονη ερευνητική εμπειρία του επιστημονικού δυναμικού των Εργαστηρίων του Τμήματος Κτηνιατρικής έχει οδηγήσει στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και στην υιοθέτηση νέων πρακτικών ορθής εκτροφής και ολοκληρωμένης διαχείρισης στην αυγοπαραγωγό ορνιθοτροφία.

Οι επισκέπτες, έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν συνολικά για το αυγό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, να ξεναγηθούν στην έκθεση αυγών, όπου παρουσιάζονται αυγά που προέρχονται από διαφορετικά είδη πτηνών και ακόμα, να δοκιμάσουν αυγά ημέρας που παράγονται κάτω από αυστηρά πρότυπα ειδικής διατροφής των ορνίθων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ