Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ - RWE: Το deal και η επένδυση του 1 δισ. στην πράσινη ενέργεια

Φωτοβολταϊκά / Πηγή: Intime
Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: Intime

Επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσουν από κοινού οι θυγατρικές των ΔΕΗ  και RWE, οι ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και  RWE Renewables GmbH. Οι δύο εταιρείες πρόκειται να συστήσουν  κοινό επενδυτικό όχημα (JVCo) με σκοπό την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε το Συμφωνητικό Συνεργασίας (Head of Terms), με τους βασικούς όρους της συμφωνίας.

Τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε ενώ η σύσταση της κοινής εταιρείας εκτιμάται ότι θα γίνει το καλοκαίρι.

Τι προβλέπουν οι όροι

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπόλοιπο όροι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη των νέων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) θα  γίνει με εισφορά αδειών 1GW από κάθε πλευρά, ότι η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και η κάθε εταιρεία θα συμμετάσχει με κεφάλαια αντίστοιχα με το ποσοστό της.

Τα πρώτα κεφάλαια θα εισφερθούν από την RWE Renewables GmbH και ακολούθως από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ το συνολικό επενδυτικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί τα επόμενα 3-5 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την RWE Renewables GmbH η συνεργασία είναι αποκλειστική (στην Ελλάδα) για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν είναι.

Τα οφέλη για τη ΔΕΗ

Στο πλάι της RWE η ΔΕΗ επιταχύνει το σχέδιο ανάπτυξής της στις ΑΠΕ  και κάνει πραγματικότητα τη στρατηγική της στροφή από τη λιγνιτική ενέργεια στις Ανανεώσιμες Πηγές.  

Με το όνομα της RWE, μιας  από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στο χώρο των ΑΠΕ, εξασφαλίζει την απαραίτητη  εμπειρία, την τεχνογνωσία αλλά και τα κεφάλαια  για να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης.

  • Ενισχύει στρατηγικά τη δυνατότητά της επιχειρηματικούς της στόχους και να βοηθηθεί στο πλάνο της απολιγνιτοποίησης.
  • Εξασφαλίζει φήμη και διεθνή αναγνώριση και αυξάνει την εμπιστοσύνη επενδυτών και τραπεζών, υλοποιώντας δεσμεύσεις και στόχους.

Τα οφέλη για την RWE

Στόχος της RWE μετά την εξαγορά των αιολικών της Eon το  φθινόπωρο του 2019  είναι να επενδύσει στις ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη, προσθέτοντας 2-3 GW ισχύος ετησίως. Η εγκατεστημένη ισχύς της σε αιολική ενέργεια είναι 9 GW και επιπλέον 2,5 GW είναι σε φάση κατασκευής.

Η RWE μετά τη συμφωνία με την Εon, ανέλαβε όλα τα ενεργητικά από ανανεώσιμες πηγές τόσο της Eon όσο και της Innogy – εταιρεία που απέκτησε η Eon.

Η συναλλαγή έκανε την RWE τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.  Η RWE στοχεύει σε  1,5 δισ. ευρώ  επενδύσεων ετησίως σε πρόσθετες ΑΠΕ και η  ελληνική πλευρά πέτυχε  κάποια από τα κεφάλαια αυτά να καταλήξουν στην Ελλάδα.

Η εταιρεία RWE αποτελείται από 4 θυγατρικές, τις RWE Renewables, RWE Supply & Trading, RWE Generation and RWE Power και απασχολεί 20.000 εργαζόμενους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ