Νέα
  • ΓΔ: 1236.2 +1.24%
  • Τζίρος: 93,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Γάμος» Ελλάδας - Αιγύπτου και στο φυσικό αέριο με στόχο την αγορά της Ευρώπης

H επικεφαλής και CEO του ΔΕΣΦΑ  Maria Rita Galli

Σημαντικές προοπτικές για μια μακροχρόνια ενεργειακή σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου και στο φυσικό αέριο ανοίγονται, καθώς υπάρχει Αιγυπτιακό ενδιαφέρον εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Τις δυνατότητες μια μακροχρόνιας συνεργασίας στο φυσικό αέριο με την Αίγυπτο, συζήτησε η επικεφαλής και CEO του ΔΕΣΦΑ  Maria Rita Galli, στη συνάντηση που είχε χθες με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla.

Ενεργειακό Hub η Ελλάδα

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΔΕΣΦΑ στο EGYPS - Egypt Petroleum Show 2023, που είναι κορυφαία διοργάνωση για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και την ενέργεια στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Ειδικότερα, στις συζητήσεις με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla, τέθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ  Ελλάδας και  Αιγύπτου.

►Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Σύγκλιση των τιμών TTF και LNG - Τι δείχνουν στοιχεία της ACER

Μια μακροχρόνια συμφωνία συνεργασίας με το ΔΕΣΦΑ, για να μπορεί να εξάγει η Αίγυπτος, φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και καθιερώνει την Ελλάδα ως ενεργειακό Hub φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης και η γεωπολιτική θέση της χώρας.

Συνεργασία και στην ηλεκτρική ενέργεια

Οι ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι στενές και ξεκίνησαν με τα σχέδια για το καλώδιο που θα εκτείνεται από την παράκτια πόλη Ελ Σαλούμ στο βορειοδυτικό τμήμα της Αιγύπτου σε απόσταση 950 χιλιομέτρων μέσω της Μεσογείου έως την Αττική.

Με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι το μακρύτερο και, με δυναμικότητα 3.000 μεγαβάτ, ένα από τα ισχυρότερα υποβρύχια καλώδια στον κόσμο. 

►Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Μεγάλο hedge fund ποντάρει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου - Κλείνει θέσεις στο φυσικό αέριο

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να ρέει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εκεί στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Στόχος καθίσταται ο εφοδιασμός της Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας, με καθαρή και φθηνή ενέργεια, συνδράμοντας έτσι και στην απομάκρυνση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου εντός οκταετίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ