Νέα
 • ΓΔ: 1236.2 +1.24%
 • Τζίρος: 93,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τροπολογία ΥΠΕΝ: Εως 31/3 και πριν τις εκλογές ο έκτακτος φόρος 60% στους προμηθευτές

Βιομηχανία / Πηγή: AP
Βιομηχανία / Πηγή: AP

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, το ΥΠΕΝ νομοθετεί μια σειρά από επείγοντα ενεργειακά μέτρα. Συγκεκριμένα με την τροπολογία τροποποιείται ο μηχανισμός έκτακτης φορολόγησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, ένας μηχανισμός που είχε νομοθετηθεί από τον Νοέμβριο του 2022 αλλά δεν έχει λειτουργήσει αν και προέβλεπε επιβολή της έκτακτης εισφοράς 60% πριν τα Χριστούγεννα. 

Πρόκειται για τα υπερέσοδα των προμηθευτών που προκύπτουν λόγω του νέου συστήματος που ισχύει από το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με το οποίο οι πάροχοι καλούνται να «μαντέψουν» τις τιμές του επόμενου μήνα, με αποτέλεσμα κάποιους μήνες να πέφτουν έξω (όπως συνέβη για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο) και να συσσωρεύονται υπερκέρδη. 

Η τροπολογία ορίζει νέο χρονοδιάγραμμα για την επιβολή του έκτακτου φόρου ως εξής: 

 • Για την πρώτη «δόση» του νέου έκτακτου φόρου στην ενέργεια, διευρύνεται η περίοδος υπολογισμού, καθώς πλεόν ορίζεται το χρονικό διάστημα από τον Αυγούστο του 2022 (όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο μηχανισμός με τα πλαφόν στην χονδρική) έως 31η Δεκεμβρίου 2022.
 • Το 60% της έκτακτης εισφοράς που υπολογίζεται επί των υπερβαλλόντων εσόδων της περιόδου αυτής, επιβάλλεται έως 31η Μαρτίου 2023 

Στην παλαιότερη ρύθμιση, που είχε ψηφιστεί τον Νοέμβριο η περίοδος ανάφορας για το πρώτο «χαράτσι» ήταν 1η Αυγούστου 2022 έως 31η Οκτωβρίου 2022. Οι εταιρείες ενέργειας ζητούσαν την διεύρυνση της περιόδου αναφοράς, καθώς ο Σεπτέμβριος για παράδειγμα ήταν ένας μήνας με σημαντικά κέρδη, αφού οι προβλέψεις για πολύ υψηλές τιμές δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν μήνες με ζημιές.

Φόρμουλα υπολογισμού 

Όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς η νέα τροπολογία αναφέρει πως «η εισφορά ισούται με το αλγεβρικό άθροισμα των υπερβαλλόντων εσόδων που υπολογίστηκαν για κάθε μήνα εξέτασης εντός της εκάστοτε περιόδου υπολογισμού, για κάθε Προμηθευτή». 

Εκτός πλαφόν τα PPAs 

 • Αλλάζει η ειδική εισφορά 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που είχε επιβληθεί στο αέριο που χρησιμοποιούν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και γίνεται πλέον 5% επί της τιμής TTF
 • Ορίζονται ως ΥΚΩ οι δαπάνες για αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις
 • Εξαιρούνται από το πλαφόν στη χονδρεμπορική ρεύματος οι ποσότητες που πωλούνται μέσω διμερών συμβολαίων φυσικής παράδοσης (PPAs) σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές.
 • Εξαιρούνται από τις επιδοτήσεις οι ποσότητες ρεύματος που αγοράζονται μέσω διμερών συμβολαίων PPAs
 • Προκηρύσσεται Πρόγραμμα Παραγωγικών Επενδύσεων Πράσινης Οικονομίας (Ρroduc-e Green)
 • Θεσμοθετείται το Πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής νερού χρήσης με ηλιοθερμικά συστήματα (θερμοσίφωνες)

►Διαβάστε επίσης: Βιομηχανία: Προ των πυλών η εξαίρεση των PPAs - Ερχονται τα δύο πρώτα διμερή της ΔΕΗ

Ειδικότερα σχετικά με την εξαίρεση από το Μηχανισμό πλαφόν των ΑΠΕ που έχουν διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία ορίζεται:

«Από Μαρτίου 2023, μεταγενέστερη ημερομηνία, οποία ορίζεται ανακοίνωση Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), κατόπιν διαπίστωσης Τεχνικής και κανονιστικής ετοιμότητας και όχι αργότερα από 10η Μαρτίου 2023, κατά υπολογισμό του Επιστρεπτέου Εσόδου Αγοράς Επόμενης Ημέρας και του Εσόδου Παραγωγού Αγοράς Επόμενης Ημέρας για κάθε μονάδα Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαρτοφυλάκιο Α.Π.Ε., σύμφωνα Παρ. 3, εξαιρούνται και προσμετρώνται οι συναλλαγές που αφορούν ηλεκτρικής ενέργειας που πωλούνται και εκκαθαρίζονται Αγορά Επόμενης Ημέρας, οι διατίθενται από κάθε υπόχρεο Συμμετέχοντα Παραγωγό Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟ.Σ.Ε.) Α.Π.Ε. και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ..Υ.Α.), δυνάμει συμβάσεων φυσικής παράδοσης, σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

►Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: «Κοιλάδα Υδρογόνου» δημιουργείται στη Δυτική Μακεδονία

Οι λόγω καταναλωτές μπορούν να είναι αποδέκτες ενέργειας που διατίθεται μέσω σύμβασης, απευθείας Συμμετέχοντα Παραγωγό ΦΟ.Σ.Ε. Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., διαμέσου κατόχων άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που εκπροσωπούν το φορτίο των λόγω καταναλωτών».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ