Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Οι δηλώσεις Πάουελ έφεραν βουτιά στις τιμές

Πηγή: AP

H… γερακίσια τοποθέτηση του Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία, κατά την οποία άνοιξε παράθυρο για την εκ νέου επιτάχυνση της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων έφερε τα πάνω-κάτω στις αγορές. Η κάθετη άνοδος του δολαρίου προσγείωσε απότομα τις πετρελαϊκές τιμές, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών και… βάφοντας «κόκκινο» τις τιμές.

Αυτή την ώρα, στις 6.30 ώρα Ελλάδος, το Brent υποχωρεί κατά 1,96% στα 84,49 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI σημειώνει πτώση 2,04% στα 78,80 δολάρια.  

Αναλυτές του κλάδου έσπευσαν να επισημάνουν πως η προοπτική η Fed, όχι μόνο να ανεβάσει το τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων, αλλά και να επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, από τις 25 μονάδες βάσης και πάλι πίσω στις 50 μονάδες βάσης, αναπόφευκτα θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική δραστηριότητα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό αντιστοίχως θα έχει συνέπειες στα επίπεδα ζήτησης και τις τιμές των commodities.

O ρόλος της Κίνας

Την ίδια ώρα παρά τις ελπίδες που είχε τροφοδοτήσει στον κλάδο η άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων από την Κίνα, τα νεότερα στοιχεία έδειξαν πως τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο οι κινεζικές εξαγωγές αλλά και εισαγωγές υποχώρησαν. Αυτό περιλάμβανε και τις εισαγωγές πετρελαίου.

Σύμφωνα με την Ιρις Πανγκ, οικονομολόγο κινεζικών θεμάτων στην ING, το πρόβλημα ξεκινά από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που κρατά χαμηλά τα επίπεδα ζήτησης και αυτό αντιστοίχως επηρεάζει δυσμενώς την παραγωγική δραστηριότητα στην Κίνα.

Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας και της έλλειψης σαφούς κατεύθυνσης είναι πως, παρά τις αυξομειώσεις, οι τιμές παραμένουν ουσιαστικά σε ένα εύρος περίπου δέκα δολαρίων από τις αρχές Δεκεμβρίου.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ