Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Barclays: Νέα πρόβλεψη για χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές το 2023

Πηγή: Pixabay

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων της για τις πετρελαϊκές τιμές τη φετινή χρονιά προχώρησε η Barclays, επικαλούμενη κυρίως τις υψηλές αντοχές της ρωσικής παραγωγής. Αν και η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα θα επηρεάσει τις ισορροπίες στον κλάδο, κυρίως στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Η βρετανική τράπεζα μείωσε κατά 6 δολάρια την πρόβλεψη της για την πορεία της τιμής του Brent το 2023, στα 92 δολάρια το βαρέλι. Αντιστοίχως, για το αμερικανικό WTI περιέκοψε την εκτιμώμενη τιμή κατά 7 δολάρια, στα 87 δολάρια το βαρέλι.

Για το 2024, η νέα πρόβλεψη της Barclays κάνει λόγο για διαμόρφωση του Brent στα 97 δολάρια και του WTI στα 92 δολάρια το βαρέλι.

Το εκ νέου άνοιγμα της κινεζικής αγοράς θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα έλλειμμα της τάξεως των 500.000 βαρελιών την ημέρα, κατά το δεύτερο εξάμηνο, αν και ο ΟΠΕΚ πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις.

Ο ΟΠΕΚ, στις εκτιμήσεις του, έχει υποστηρίξει ότι η πετρελαϊκή ζήτηση από την Κίνα θα αυξηθεί κατά 500 έως 600 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, μέσα στη χρονιά, ωθώντας ανοδικά και την παγκόσμια ζήτηση που θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό επανέλαβε σε δηλώσεις του στο συνέδριο CERAWEEK, ο γενικός γραμματέας του καρτέλ.

Η Barclays, από την πλευρά της, αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτιμώμενη παγκόσμια ζήτηση για τη χρονιά κατά περίπου 150.000 βαρέλια την ημέρα, λόγω των βελτιωμένων προσδοκιών στις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Για την Κίνα «βλέπει» αυξημένη ζήτηση ύψους 900 χιλιάδων βαρελιών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ