Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΠΕΚ: Μικρό πλεόνασμα στα επίπεδα προσφοράς το β' τρίμηνο

OPEC
To λογότυπο του ΟΠΕΚ έξω από τα γραφεία του στη Βιέννη

Προς ένα μετριοπαθές πλεόνασμα οδεύουν οι διεθνείς αγορές πετρελαίου το επόμενο τρίμηνο, λόγω της εποχιακής υποχώρησης της ζήτησης, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ.

Το καρτέλ παράγει περίπου 28,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήτοι περίπου 300.000 βαρέλια παραπάνω σε ημερήσια βάση από ότι υπολογίζει ότι θα χρειαστούν οι αγορές, κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Παραδοσιακά τα επίπεδα ζήτησης υποχωρούν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς είναι ένα μεταβατικό διάστημα μεταξύ της υψηλής ζήτησης του χειμώνα και της εκ νέου ανάκαμψης της κατανάλωσης κατά την ταξιδιωτική περίοδο του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, το εκτιμώμενο πλεόνασμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, εφόσον η ρωσική πετρελαϊκή αγορά συνεχίσει να παρουσιάζει υψηλές αντιστάσεις έναντι των δυτικών κυρώσεων. Για την ώρα το καρτέλ θεωρεί πως η ρωσική παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά μέσα στο δεύτερο τρίμηνο, περίπου στα 620.000 βαρέλια την ημέρα, υπό την πίεση των κυρώσεων.  

Πάντως, οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για το σύνολο της χρονιάς δεν άλλαξαν. Ο οργανισμός περιμένει πως η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί συνολικά, μέσα στη χρονιά, κατά 2,3 εκατ. βαρέλια, στα επίπεδα ρεκόρ των 101,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Τα επίπεδα παραγωγής

Τα κράτη μέλη του οργανισμού πρόκειται να συνεδριάσουν διαδικτυακά, στις αρχές του επόμενου μήνα, προκειμένου να εξετάσουν τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, ενώ θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση, στα κεντρικά γραφεία της Βιέννης, τον Ιούνιο.

Η άτυπη… «βασίλισσα» του καρτέλ, η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει πως η συμμαχία σκοπεύει να κρατήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής όλη τη χρονιά, όμως η πτώση των τιμών έχει αρχίσει να προκαλεί ενόχληση σε κάποια κράτη μέλη.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν νέα πτώση, με το Brent να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες είχε βρεθεί πρόσκαιρα κάτω κι από το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων. Στα επίπεδα αυτά βρίσκεται πολύ μακριά από τα περσινά υψηλά, στα 128 δολάρια που άγγιξε τον Ιούνιο του 2022.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ