Νέα
  • ΓΔ: 875.76 -2.61%
  • Τζίρος: 68,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Παρατείνεται το market test για τη λιγνιτική ενέργεια

Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη / Πηγή: Eurokinissi

Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου παρατείνεται το market test για τη διάθεση πακέτων λιγνιτικής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε προμηθευτές και μεγάλους καταναλωτές με διμερείς συμφωνίες, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η απόφαση για παράταση ελήφθη καθώς ορισμένοι προμηθευτές καθυστέρησαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που τους έστειλε η Κομισιόν.

«Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα χρειαστούν μερικές μέρες να αξιολογήσουν τις απαντήσεις και να συζητήσουν τα συμπεράσματα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», αναφέρεται σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, και οι εκπρόσωποι των θεσμών κατέληξαν σε συμφωνία για την τμηματική πώληση της μονοπωλιακής πρόσβασης που έχει η ΔΕΗ στον λιγνίτη, μέσω διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Τότε, ολοκληρώθηκε η συμφωνία στο θέμα του Anti-TrustCase για τους λιγνίτες της ΔΕΗ. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση λιγνιτικής ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

«Πράσινο φως» από τον υπουργό Περιβάλλοντος

Δόθηκε, έτσι, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας του market test (Δοκιμή Αγοράς), προκειμένου να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι τα πακέτα που θα διατεθούν με διμερή συμβόλαια θα είναι 3 TWh για το 2021, 2-3 TWh για το 2022 και 2TWh για τι 2023. Για λόγους σύγκρισης υπενθυμίζεται ότι μέσω ΝΟΜΕ οι ποσότητες που δίνονταν στην αγορά ήταν πολλαπλάσιες, στις 11-13 TWh.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ